Dit moet je weten over schimmelinfecties 14
Saved Read later
Deel dit bericht

Dit moet je weten over schimmelinfecties

Veel mensen hebben wel eens last gehad van een schimmelinfectie, maar wat is dat nou precies? In dit artikel leggen we uit wat een schimmelinfectie is, welke schimmelinfecties bij mensen vaak voorkomen en wat je hieraan kan doen!

Schimmels vind je overal in de wereld, ze leven op het land, in de lucht, in het water en ook bij mensen. Iedereen heeft namelijk schimmels in en op het lichaam. Dat klinkt misschien een beetje vies, maar daar is in principe helemaal niks mis mee. Soms komt het echter voor dat de balans in het lichaam ernstig wordt verstoord en dan kan het wel gebeuren dat schimmels een probleem gaan vormen. Vaak leidt dit dan tot een schimmelinfectie en daar kan je behoorlijk last van hebben!

Meest voorkomende schimmelinfecties

Een schimmelinfectie is – zoals de naam het al zegt – een infectie die ontstaat door een schimmel. Schimmelinfecties komen in veel verschillende vormen voor en kunnen op allerlei plaatsen op het lichaam ontstaan. Hieronder zetten we een paar van de meest voorkomende schimmels op een rij:

  • Voetschimmel; een schimmelinfectie die je regelmatig terugziet bij mensen is voetschimmel. Voetschimmel is een huidschimmel die vaak tussen de tenen gaat zitten. Deze schimmel zorgt voor een wat schilferige huid en een minder prettige geur. De symptomen van voetschimmel zijn meestal niet extreem, waardoor mensen vaak niet door hebben dat ze hier last van hebben. Voetschimmel mag dan veel voorkomen, het is gelukkig ook eenvoudig te behandelen. Dit kan je namelijk verhelpen met een antischimmelmiddel dat je op de huid smeert.
  • Kalknagel; een kalknagel is ook een vorm van schimmel die met enige regelmaat voorkomt. Een kalknagel ziet er een beetje gek en misvormd uit, maar is bovenal vooral een cosmetisch probleem. Er zijn echter genoeg middelen tegen een kalknagel, dus je kan hier ook weer snel vanaf komen.
  • Zwemmerseczeem; de voeten zijn echt een geliefde plek voor schimmels, want zwemmerseczeem zie je vaak vooral terug bij dit lichaamsonderdeel. Dit kan je herkennen aan de schilfering van de huid en rode vlekken, die vaak rondom de tenen zitten. Zwemmerseczeem dankt de naam aan het feit dat je dit vaak oploopt in ruimtes met vochtige vloeren. Zwemmerseczeem behandelen is overigens ook eenvoudig te doen, maar je kan dit maar beter voorkomen door slippers te dragen in kleedkamers.
  • Huidschimmel; een huidschimmel is ook een veel voorkomende schimmelinfectie bij mensen. Een huidschimmel kan je herkennen aan een rode plek en schilferige huid. Deze plek geeft daarnaast een branderig en jeukend gevoel. Huidschimmel kan overigens ook andere vormen aannemen, zo heb je ook huidschimmel in de vorm van een ring – dit heet ringworm – en soms kunnen hier ook blaasjes of puistjes ontstaan. Deze schimmel kan je aanpakken door de plek goed te wassen en vervolgens de huid daar goed droog te houden. Verder zijn er ook zalfjes en pillen die helpen tegen huidschimmel.
Bekijk ook:
Natuurlijke kracht: pak je vitamine D uit zonlicht dit voorjaar

Kies voor een behandeling

Een schimmelinfectie kan dus verschillende vormen aannemen en ook op verschillende plekken op het lichaam voorkomen. Al deze infecties hebben over het algemeen wel iets met elkaar gemeen; en dat is dat deze zonder behandeling vaak niet verdwijnen. Mocht je dus een schimmelinfectie hebben, dan is het verstandig om deze zo snel mogelijk te behandelen. Dan ben je er ook zo weer vanaf. Wacht hier niet te lang mee, want vaak is het makkelijker op te lossen als je er op tijd bij bent.

Deel dit bericht
Read later
Avatar foto
Nick

Hey, ik ben Nick. Ik heb een passie voor films, televisieseries, schrijven, lezen, games, politiek, sport en social media. Als Trendwatcher zal ik vooral de focus op deze onderwerpen leggen. Ooit hoop ik nog een boek te schrijven, maar voor nu blijft het vooral bij artikelen voor websites. Veel leesplezier gewenst!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.5k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.