in ,

Bizarre voorspelling: mensen worden in de toekomst geprogrammeerd

Veranderen we langzamerhand allemaal in robots?

Verschillende onderzoekers en wetenschappers beweren dat mensen in de toekomst geprogrammeerd zullen worden.

Denk eens terug aan 20 jaar geleden. Er is al zó veel veranderd. Inmiddels zijn we overal ‘connected’. Ieder jaar ontwikkelen de elektronica, software en sensoren zich meer en meer. Een  wereld zonder is niet meer weg te denken. Kijk naar technologische ontwikkelingen binnen de zorg, het onderwijs, de sportwereld, kortom: overal. We hebben in deze generatie al te maken met robots, dus zo bizar is de voorspelling eigenlijk niet dat we langzamerhand zelf in robots gaan veranderen.

Kunstmatige intelligentie

De mens wordt steeds slimmer en handiger door alle innovaties en beschikbare middelen. Dit zorgt ervoor dat er steeds meer bekend is over de werking van de hersenen en het geheugen. Ee feit is, dat we maar een beperkt deel daarvan gebruiken. Voor veel mensen is leren een moeilijke opgave, en een ander komt het ‘aanwaaien’. De een kan effectiever informatie in het brein opslaan en kan dit ook makkelijker terugvinden dan de ander.

Wetenschappers beweren dat we in de toekomst te maken krijgen met kunstmatige intelligentie. Dit houdt in dat we geprogrammeerd gaan worden, bijvoorbeeld door een chip in de hersenen. Zo kunnen delen van de hersenen geactiveerd en geprogrammeerd worden. Iedereen zou dezelfde mate van intelligentie kunnen krijgen. Dit lijkt heel ver weg, maar denk eens na over Cathy Hutchinson. Zij kon de afgelopen 15 jaar haar armen en benen niet bewegen. Met een chip in haar hersenen en een robotarm lukt het haar weer een kop koffie te drinken. En dit was al in 2012 (!).

Hersenactiviteiten kunnen gemeten worden. Misschien kunnen we zelfs gedachten en dromen ook gaan uitlezen en opslaan. Maar als dát mogelijk is, kunnen we dat proces dan ook omgekeerd toepassen? Kunnen we data door een computer in onze hersenen op laten slaan en de hersenen zó programmeren dat we die opgeslagen informatie ook goed kunnen gebruiken? Kunnen we zo bijvoorbeeld een taal leren of leren rekenen? Kunnen we zo de capaciteit van de hersenen nog beter benutten? En als we geprogrammeerd kunnen worden, hebben we dan in de toekomst nog wel scholen nodig? 

Lichaamssensor

Reardon is een neuroloog die een van de eerste internetportals heeft ontworpen – Internet Explorer van Microsoft – en hij heeft nu een wereld voor ogen heeft waarin machines direct door onze hersenen worden aangestuurd. Dus naast dat onze hersenen geprogrammeerd worden, is het volgens hem ook mogelijk dat sensoren geplaatst in ons lichaam apparaten kunnen aansturen in de toekomst. 

In zijn New Yorkse start-up CTRL-Labs wordt gewerkt aan een externe lichaamssensor die een computer kan bedienen door onze gedachten te decoderen. In een interview met National Geographic spreekt Reardon over zijn onderzoek naar de ‘brain-machine-interface’ en over het potentieel ervan voor het computergebruik van de toekomst. Hij wil het computergebruik doorbreken naar een ander niveau van gebruiksgemak en belang voor de mens.

Waarom gebruiken we een toetsenbord om tekst in apparaten in te voeren? Waarom kan ik mijn vrouw geen briefje schrijven zonder m’n handen uit m’n broekzak te halen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.