De opkomst van de Fatbike 13
Saved Read later
Deel dit bericht

De opkomst van de Fatbike

Ze zijn bijna niet meer weg te denken uit het straatbeeld: Fatbikes. Tien jaar geleden fietste iedereen nog op een ‘normale’ fiets, tegenwoordig is het fietspad ingenomen door allerlei typen elektrische fietsen. Een van deze elektrische fietsen is de Fatbike, een type fiets die het afgelopen jaar van grote populariteit heeft genoten. In dit artikel bespreken we wat een Fatbike is, wat deze fiets zo populair maakt en hoe de toekomst eruit ziet voor de Fatbike.

Het ontstaan van de Fatbike

Fatbikes doen ergens een beetje denken aan een mix tussen een quad en een fiets. Vanuit de behoefte om door allerlei omstandigheden op hoge snelheid te kunnen rijden – zoals sneeuw, water en zand – is het ontwerp gekomen van een fatbike. De uitvinding van dit type elektrische fiets is alweer een tijdje geleden, in de jaren ‘80, toen een uitvinder in Alaska de fatbike bedacht. De belangrijkste eis was dus dat de Fatbike door allerlei verschillende soorten terreinen kon rijden. Inmiddels zien we dat de fatbikes ook in Nederland in opmars zijn. Veel mensen kopen deze fiets dan niet zozeer voor het doorkruisen van moeilijke terreinen, maar vooral om op een lekker tempo je te kunnen verplaatsen van A naar B.

Bekijk ook:
Dompel jezelf onder in puur geluid met de Bose QuietComfort 35 II

De ontwikkeling naar een echte trend

Zoals we hebben belicht was de fatbike in eerste instantie een nicheproduct voor avonturiers die een alternatief zochten voor de mountainbike. Inmiddels hebben ze de steden ook veroverd en zien we ze veel door de straten heen rijden. Met krachtige motoren, bijvoorbeeld een fatbike met 250 watt, kan je gemakkelijk 25 km/h rijden. Het lijkt in dat opzicht op een scooter, maar het voordeel van de fatbike is wel dat ze duurzamer zijn door de elektrische motor. Verder hebben ze stevige banden die zorgen voor veilige en ‘steady’ ritten. Vaak komen ze met maar liefst zeven versnellingen, zodat je je op het gewenste tempo kan verplaatsen.

Hoe ziet de toekomst eruit voor de fatbike?

De Fatbike geniet momenteel dus van veel populariteit, en deze trend zal voorlopig niet gaan afzwakken. Steeds meer mensen ontdekken de grote voordelen van deze fiets en gaan over op de koop van een goede fatbike. In de toekomst valt te verwachten dat de fatbikes nog verder zullen worden ontwikkeld om hun prestaties te optimaliseren. Hierbij kan je denken aan meer versnellingen, stevigere banden en lichtere frames bijvoorbeeld. Met zekerheid is dit een trend die zich voorlopig nog even zal doorzetten.

166

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.