Boete illegaal films downloaden het kan veel geld kosten!
Saved Read later
Deel dit bericht

Boete illegaal films downloaden: het kan veel geld kosten!

In de periode dat de dagen kort zijn, zitten we in Nederland vaker binnen en zoeken we naar extra afleiding, niet alleen in het bijzondere jaar 2020. Hoewel het door streamingdiensten zoals Netflix is afgenomen, wordt door 1 op de 3 Nederlanders nog steeds met enige regelmaat films en muziek gedownload waarop auteursrechten gelden. Is niemand bang voor een boete voor illegaal films downloaden?

Boete illegaal films downloaden: hoe zit het precies?

Ongeveer de helft van de Nederlanders denkt dat zoiets niet strafbaar is. Zowel qua aantal downloads als het denken dat het is toegestaan, staat Nederland in de top 3 in Europa. Maar hoe zit het nu eigenlijk? Wat mag en wat mag niet en welke risico’s loop je?

Bekijk ook:
Top 10 meest illegaal gedownloade series in 2020

Illegaal downloaden is niet opgenomen in het strafrecht

In ons strafrecht is (nog) niets opgenomen over illegaal downloaden. Dat heeft er mee te maken dat je bij het downloaden immers niets wegneemt, maar een kopie maakt van iets dat een ander aanbiedt, vaak zonder daar een vergoeding voor te vragen. Je zal bij het illegaal downloaden derhalve niet voor een strafrechter terechtkomen. Echter wordt de kans wel steeds groter om voor een civiele rechter verantwoording te moeten afleggen.

Vanaf 2021 kun je makkelijker betrapt worden

Sinds 2014 is het namelijk verboden om films of ander materiaal te downloaden waarop nog auteursrecht rust zonder daar een vergoeding voor te betalen. Tot dusverre werd opsporing van illegale downloaders niet grootschalig aangepakt. Binnenkort zal dat naar verwachting volledig gaan veranderen. Distributeur Dutch Filmworks en de stichting Brein hebben een overeenkomst gesloten met de Autoriteit Persoonsgegevens. Wie illegaal downloadt kan zich niet langer beroepen op misbruik van zijn personeelsgegevens als men wordt betrapt. Het ligt dan ook in de verwachting dat vanaf 2021 de opsporing grootschalig zal worden aangepakt.

Hoe zit het met de pakkans?

Misschien denk je dat er maar een kleine kans is dat jij betrapt wordt als je even snel thuis een filmpje kopieert van het net. Dat is echter tegenwoordig niet meer een groot probleem als de opsporing grootschalig wordt aangepakt. In Duitsland is er al software beschikbaar dat het illegaal downloaden aan het IP-nummer kan koppelen. Omdat het in Nederland inmiddels is toegestaan aan de bovengenoemde instellingen om bij de providers jouw naam en adresgegevens op te vragen als jij je schuldig hebt gemaakt aan illegaal downloaden, is het dan een eenvoudig klusje om jou op te sporen. De maximale boete voor illegaal films downloaden die je opgelegd kan krijgen voor één overtreding is overigens € 12.500. Dat zou een dure kerstfilm kunnen worden.

Boete illegaal films downloaden

Hoe voorkom je een boete voor illegaal films downloaden?

Als je het net opgaat doe je dat in het algemeen met jouw unieke IP-adres. Je kan echter ook kiezen voor een VPN. Deze afkorting staat voor Virtual Private Net. Als je hier gebruik van maakt wordt jouw IP-adres versleutelt en is niet meer zichtbaar bij het downloaden. Uiteraard zal de dienst die het VPN levert jou nog wel degelijk kunnen traceren, maar het is nog niet duidelijk of daartoe de plicht bestaat om illegaal downloaden te voorkomen. Zekerheid heb je derhalve niet. De beste manier om een boete voor illegaal films downloaden te voorkomen is uiteraard om dit niet (meer) te doen. Bij streamingsdiensten als Netflix en Amazon Prime kun je immers ook al heel veel films vinden.

Rosalyn

Rosalyn is schrijfster en vertaalster. Reizen is haar grootste passie. En wat is er nu leuker dan je passie met je werk te combineren? Zowel thuis als onderweg schrijft ze graag over actuele onderwerpen!

One Comment

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2.4k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.