Trek in een portie meelwormen? Wat zijn meelwormen en is het gezond?
Saved Read later
Deel dit bericht

Trek in een portie meelwormen? Wat zijn meelwormen en is het gezond?

Meelwormen, wat zijn het eigenlijk? Is het eten van insecten wel veilig en gezond? Zijn insecten goede vleesvervangers? Momenteel verwerkt men meelwormen al in diervoeder, maar inmiddels zijn ze ook goedgekeurd voor de menselijke consumptie. Zijn we straks zover dat we een portie meelwormen bestellen na een avondje uit?

Wat is een meelworm?

De meelworm is de larve van de meeltor. De tor zelf is minder bekend. De meelworm is ongeveer 2 centimeter lang en geelbruin van kleur. Langs beide zijden heeft deze een streep. De meelworm eet van alles en beslist niet alleen meel, anders zou deze waarschijnlijk niet zoveel voorkomen. Mensen houden nu eenmaal niet van wormen in hun eten. Omdat de larve af en toe ook in meel terechtkomt, heeft deze zijn naam gekregen. Het gebeurt nog wel eens dat een meelworm in een kroket of ander voedingsmiddel wordt ontdekt. Dat haalt meestal de krant, al zegt men er dan altijd geruststellend bij dat het geen kwaad kan om een meelworm te consumeren.

Meer dan 2 miljard mensen eten insecten

In ons deel van de wereld is het nooit gebruikelijk geworden om insecten te eten. Zelfs in tijden van voedselschaarste, zoals in de Tweede Wereldoorlog, gingen de hongerige burgers toch op zoek naar eten dat wat bekender voorkwam dan die enge beesten met te veel poten of zelfs wormen en larven. Maar in de rest van de wereld worden op veel plaatsen allerlei insecten gegeten. Niet alleen wanneer er gebrek aan ander voedsel is, maar ook omdat een snack van insecten blijkbaar best lekker kan zijn. Geroosterde sprinkhanen zijn vaak een delicatesse. Maar ook minder voor de hand liggende exemplaren, zoals bijen of mieren, zijn vaak populair. Sommige larven worden zelfs beschouwd als een soort snoepjes, omdat deze erg zoet zijn als ze levend worden gegeten.

Bekijk ook:
Insectenvet wordt gebruikt als het nieuwe boter

Is het eten van insecten wel veilig

Er zijn een aantal soorten insecten die je beter niet kunt eten, omdat ze giftig zijn of stoffen bevatten die het menselijk lichaam niet goed kan verdragen. Maar veel insecten worden goed verteerd en er zijn uiteraard ervaringen uit andere landen waar het eten van insecten tot de tradities behoort.

Meelwormen gezond

Hoewel je waarschijnlijk niet spontaan insecten gaat vangen om te eten als snack, zijn er een aantal dingen die je moet weten. Van een insect met poten en vleugels moeten die worden verwijderd. Deze zijn van zo’n harde stof gemaakt (chitine) dat ons spijsverteringssysteem deze niet goed verdraagt. Ook is het eten van rauwe insecten geen goed idee. Het vlees van insecten is ook bederfelijk en bacteriën ontstaan ook in dit geval al snel nadat het insect is gedood. Tenslotte raden experts aan om per keer niet meer dan 45 gram insecten te eten. Dat geldt zeker als je tot dusverre weinig ervaring hebt met dit voedingsmiddel.

Waarom zou je voor insecten kiezen als vlees bij je maaltijd?

Het is al lang bekend dat de veehouderij niet goed is voor het milieu en ook vaak voor dierenleed zorgt. Met vlees minderen is dan ook iets dan aangeraden wordt om de milieunormen te realiseren. Verder is het produceren van insecten veel duurzamer dan de vleessoorten die we nu eten. Een insect gaat 3 keer zo efficiënt met voedsel om als een kip of varken. In vergelijking met een rund is dat zelfs 5 keer. Daarbij zal dierenleed niet snel in onze gedachten komen bij het commercieel kweken van insecten.

Bekijk ook:
Minder vlees eten: waarom je dat wel of niet moet doen

De meelworm is eindelijk legaal

Al gedurende vele jaren hebben wetenschappers aangegeven dat consumptie van meelwormen geen enkel probleem vormt voor de gezondheid van mensen. De larven hebben immers ook geen poten en vleugels. Inmiddels worden meelwormen al op grote schaal commercieel gekweekt voor het gebruik in diervoeder. Het vlees van de meelworm is qua samenstelling te vergelijken met ander vlees dat we nu eten. Sinds deze week heeft de Europese Commissie een wet goedgekeurd waarbij de meelworm ook geschikt wordt geacht voor menselijke consumptie. Wellicht dat je derhalve ook binnenkort een bakje gefrituurde meelwormen als snack na een avondje uit kan kopen.

Bekijk ook:
8 antwoorden op vragen, die je altijd had willen stellen

Rosalyn

Rosalyn is schrijfster en vertaalster. Reizen is haar grootste passie. En wat is er nu leuker dan je passie met je werk te combineren? Zowel thuis als onderweg schrijft ze graag over actuele onderwerpen!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.8k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.