Eurovisiesongfestival 2023 niet naar Oekraïne, maar waar dan wel? 12
Saved Read later
Deel dit bericht

Eurovisiesongfestival 2023 niet naar Oekraïne, maar waar dan wel?

Het Eurovisiesongfestival is sinds 1956 een groot evenement. Bekende namen als ABBA, Cliff Richard, Johnny Logan en Duncan Laurence hebben vooral hier naam gemaakt. Tenslotte zijn ‘Waterloo’ en ‘Hold Me Now’ absolute wereldhits geworden. Mede dankzij het Eurovisiesongfestival.

En eerlijk is eerlijk, stiekem zijn we er allemaal dol op. Ongeacht de kritiek rondom inzendingen van Nederland, zit stiekem iedereen aan de buis gekluisterd tijdens de finale.

Ieder jaar vind het Songfestival in een ander land plaats. Zo mag het winnende land de organisatie op zich nemen. Dat is gebruikelijk. Afgelopen mei ging Oekraïne er vandoor met de winst. Het nummer SHUM maakte ontzettend veel indruk, door het volledig in Oekraïens voor te dragen.

We weten echter allemaal wat de situatie is tussen Oekraïne en Rusland. Is het überhaupt mogelijk om het Songfestival daar te organiseren?

Engeland

Het conflict tussen Oekraïne en Rusland is inmiddels al meer dan een halfjaar aan de gang. Het grootste deel van de Oekraïense bevolking is dan ook gevlucht naar overige delen van Europa. Simpelweg omdat het land onveilig is geworden, door dagelijkse aanvallen. Ook Nederland heeft de afgelopen maanden Oekraïense vluchtelingen opgevangen en gehuisvest.

Bekijk ook:
Dit kostte een toegangskaartje voor de Efteling in 1952

Omdat de veiligheid aankomend jaar niet gegarandeerd kan worden, is er besloten het Eurovisiesongfestival 2023 te verplaatsen naar een ander land. Vrijwel direct na de overwinning van Oekraïne, is de organisatie om de tafel gaan zitten voor de locatie van 2023. Tenslotte weet niemand wanneer de oorlog eindigt of wanneer het land terug opgebouwd kan worden.

Inmiddels hebben zowel de BBC als The European Broadcasting Union bevestigd, dat het Eurovisiesongfestival in 2023 gaat plaatsvinden in Engeland.

Locatie

Voor wie Engeland een beetje kent, weet dat het ontzettend groot is. Met een land dat 6 keer zo groot is als ons eigen kikkerlandje, zou je zeggen dat er genoeg locaties zijn om evenement plaats te laten vinden.

Want dat is het volgende punt dat op de agenda staat; welke stad krijgt de eer het Eurovisiesongfestival te organiseren? Steden als Glasgow en Londen hebben zich al aangediend. En geef deze eens ongelijk.

Er is echter nog geen definitieve beslissing genomen over de uiteindelijke locatie van het grote zangevenement. De komende tijd wordt hier aandacht aan besteed en gaat de organisatie bekijken welke locatie voldoet aan alle eisen die gesteld worden. Dat er veel ruimte nodig is, dat is een ding dat zeker is.

Bekijk ook:
Zo creëer je thuis de ultieme luisterervaring

Hoewel de locatie nog niet definitief vaststaat, kan er alvast uitgekeken worden naar de volgende Nederlandse inzending. Wie dat gaat worden, dat is voor nu nog een groot mysterie.

Eurovisiesongfestival in Nederland

Ook ons kleine landje heeft meerdere malen op de agenda gestaan. In de 56 jaar dat het Songfestival bestaat, heeft Nederland maar liefst vijf keer mogen winnen. De meest recente overwinning is die van Duncan Laurence in 2019, met zijn nummer ‘Arcade’.

In 2020 zou het Songfestival plaatsvinden in Ahoy Rotterdam. Echter brak het coronavirus uit en mocht het evenement niet doorgaan. Tenminste, niet fysiek. Want om de fans niet helemaal teleur te stellen, werd het Songfestival met een aangepast programma online uitgezonden.

Het jaar daarop – in 2021 – werden de Covid-19-maatregelen afgeschaald en kon er weer uitgekeken worden naar een fysiek Eurovisiesongfestival. Alsnog werd het evenement in Ahoy Rotterdam gehouden.

1.4k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.