Top 5 duurste boeken
Saved Read later
Deel dit bericht

De 5 duurste boeken ter wereld

Ben je ook zo zuinig op je collectie echte boeken of bestaat jouw hele literaire bezit uit e-books? Niemand kan in de toekomst kijken, maar zou een e-book ooit zo kostbaar kunnen worden als de vijf volgende bijzondere werken?

5. Rothschild getijdenboek, circa € 13 miljoen

Het Vlaamse boek is gemaakt tussen 1500 en 1520 door diverse kunstenaars. Het bevat 254 bladzijden, alle met de hand gemaakt en voorzien van tekeningen in kleur en tekst, de waarde van het boek kwam vast te liggen toen het in 1999 werd verkocht. Het wordt daarmee het duurste verluchte manuscript ter wereld genoemd. Maar het kan nog duurder uiteraard.

4. Het Bay Psalm Book, geschatte waarde € 13,4 miljoen

Als jij het ooit in handen zou krijgen, zou je waarschijnlijk geen ogenblik beseffen hoe waardevol dit psalmenboekje is. Het is een gedrukt exemplaar en ziet er niet echt bijzonder uit. Dat is het wel als je bedenkt dat dit het eerste boekje is dat ooit werd gedrukt in Noord-Amerika. Het jaar was 1640 en de plaats Cambridge, Massaschusetts. Er wordt gefluisterd dat er nog 10 andere over zijn verspreid over de wereld. Misschien tijd om even snel op zolder te kijken. De prijs werd bepaald op een veiling in 2013.

3. St Cuthbert Gospel, geschatte waarde € 13,4 miljoen

Dit is een evangeliën-boek uit de 9e eeuw, geschreven in het latijn. Het is onbekend of het door een of meer monniken is geschreven en ook is niet zeker waar dat precies gebeurde. Het zeer bijzondere aan dit werk is dat het werd ingebonden in een tijd dat zoiets in Europa niet gebruikelijk was. Het wordt beschouwd als een van de eerste ingebonden boeken op ons continent. In 2012 bracht het € 13,4 miljoen op tijdens een veiling.

2. Magna Carta (origineel), geschatte waarde € 20,1 miljoen

Het is maar een relatief simpel document, in het latijn geschreven. Maar het is ook een keerpunt in de geschiedenis van Europa en wellicht de hele wereld op het gebied van grondwettelijke rechten. Zijn leenmannen en de geestelijkheid vonden dat de Engelse koning Jan zonder Land misbruik maakte van zijn macht. Ze dwongen hem in 1215 dit document te ondertekenen waarin hun rechten en vrijheden werden vastgelegd en door de koning erkend. Het is bijna ongelooflijk dat het document nog steeds bestaat. De koper die het document in 2007 verwierf voor € 20,1 miljoen is onbekend gebleven.

1. De codex Leicester, geschatte waarde € 29 miljoen

Een codex is een boek met wetenschappelijke verhandelingen en theorieën. Er zijn er vele, mooier en ook dikker dan dit exemplaar van 72 pagina’s. Het bijzondere aan dit werk is de gebruiker van het notitieboekje: Leonardo da Vinci. Hij schreef hierin over allerlei zaken die hem bezig hielden: van fossielen tot bewegingstheorie en het licht van de maan. De graaf van Leicester was de eerste koper in 1717 en kreeg dan ook de onverdiende eer dat de codex zijn naam nu draagt. In 1994 kocht iemand het werk voor € 29 miljoen. Wellicht ken je zijn naam wel: Bill Gates.

Bekijk ook:
Dit zijn de meest gelezen boeken ter wereld

Rosalyn

Rosalyn is schrijfster en vertaalster. Reizen is haar grootste passie. En wat is er nu leuker dan je passie met je werk te combineren? Zowel thuis als onderweg schrijft ze graag over actuele onderwerpen!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2.6k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.