Apen handelen in gestolen waar

0 Shares

Als je denkt aan deze vrolijke beestjes is het stelen van dure spullen niet per se het eerste waar je aan denkt. Maar toch is dit wat op Bali regelmatig gebeurt. De zogenaamde langstaart makaak is bestelen toeristen opzettelijk en krijgen een passende vergoeding voor hun diefstallen.

Uluwatu-tempel

De Uluwatu-tempel op het Indonesische eiland Bali is een prachtig voorbeeld van zakkenrollers. Het zijn niet de mensen die je hier overvallen en je zakken leegtrekken, het zijn de apen die rondom deze tempel leven. Echter krijg je wel gewoon netjes je spullen terug. Maar daar moet je eerst echt zelf wel iets voor doen.

Uitgebreid onderzoek

De bijzondere houding van de makaken bij de Uluwatu-tempel was reden voor een onderzoek. De Universitiet van Lethbridge in Canada voerde dit onderzoek uit. Om niet teveel op te vallen en de apen schrik aan te jagen met het onderzoek plaatste het onderzoeksteam camera’s rondom de tempel. 273 dagen lang werd er gefilmd, met bijzondere resultaten.

Culturele intelligentie

De makaken die hier leven, leven al zeker 30 jaar in deze regio. Door de tijd heen hebben ze veel geleerd over hoe ze met mensen om moeten gaan. De makaken gaan namelijk echt op zoek naar de duurste spullen die ze maar kunnen krijgen. Maar als je het terug wilt hebben zul je echt van goede huize moeten komen. Natuurlijk vragen ze niet om losgeld, daar hebben ze namelijk vrij weinig aan.

Eten als tegenprestatie

Ieder mens en ieder dier moet eten. Zo ook de langstaart makaak. De apen hebben zich, dankzij voortschrijdend inzicht, steeds beter ontwikkeld in de producten die ze moeten stelen van mensen. Hoe waardevoller, hoe hoger de beloning die ze willen ontvangen. Is het minder waard? Dan volstaat een kleinere vergoeding ook. De makaken weten dus precies wat ze stelen en weten ook wat ze ervoor terug zouden moeten verwachten. Best bijzonder toch?

Serieuze onderhandelingen

De beelden die gemaakt werden door het onderzoeksteam laten van alles zien. Zeker de serieuze onderhandelingen tussen aap en mens zijn bijzonder om te zien, aldus het onderzoek. De langste onderhandeling tussen aap en mens die gefilmd is duurde maar liefst 25 minuten.

Eigen vorm van ruilhandel

Deze apen op Bali zijn dus inmiddels begonnen aan hun eigen vorm van ruilhandel. Ondanks het feit dat ze geen flauw idee hebben van alle technologische oplossingen die we vandaag de dag hebben en wat deze waard zijn kunnen ze dit wel behoorlijk goed inschatten. Ben je dus van plan om de Uluwatu-tempel te bezoeken? Zorg ervoor dat je goed voorbereid op pad gaat, de apen niet zomaar iets van je kunnen stelen en je “losgeld” bij je hebt.

One Comment

 1. Rob Reply

  Ik heb dit aan den lijve ondervonden daar in de tempel
  Een aap trok mijn bril van mijn hoofd (ik was gewaarschuwd maar zonder bril zie ik niks) dus een aap jat m’n bril ik had hem nog bij een poot beet maar hij was te sterk. De bril werd geruilt door een voor
  een blaadje sla.
  Door een inboorling aldaar.
  Ik kreeg mijn bril terug als ik de inboorling 50.000 roupias betaalde.
  Een begelijder maakte er 20.000 van en ik kon weer kijken dat was in 2008
  Rob

Leave A Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

364
NIEUWS
POLLS
QUIZZEN
SHOPPING

Inloggen

Of met je gebruikersnaam:

Wachtwoord vergeten?

Wachtwoord vergeten?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Inloggen

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.