Amerikaanse duif blijkt toch Australisch 12
Saved Read later
Deel dit bericht

Amerikaanse duif blijkt toch Australisch

Een duif waarvan werd aangenomen dat deze een reis van 13.000 kilometer had afgelegd van de Verenigde Staten naar Australië blijkt toch niet van zover te zijn gekomen. Hoewel er eerst op basis van de ring om de poot van de vogel was geoordeeld dat het dier uit Alabama afkomstig was en deel had genomen aan een race in de kuststaat Oregon, bleek het toch ‘gewoon’ een Australische duif te betreffen. Jammer voor het verhaal, maar gelukkig voor de duif, die al (letterlijk) op het vizier stond van de “Australian Quarantaine and Inspection Service” (AQIS). De vogel had immers de strikte quarantaineregels van het land gebroken en bracht daarmee de biologische veiligheid in gevaar. Het doden van de vogel was de enige oplossing.

Bijzonder verhaal

De duif dook op Tweede Kerstdag sterk vermagerd op bij het vogelbadje van Kevin Celli-Bird, een inwoner van Melbourne. De dierenvriend gaf de duif wat biscuitkruimels en de volgende dag kwam de vogel terug, waarschijnlijk vanwege het water en het eten. Het verzwakte dier was eenvoudig te vangen en op basis van de ring om de poot van de vogel kwam Celli-Bird erachter dat het een eigenaar in Alabama zou hebben. Het lukte echter niet om hier contact mee te krijgen.

Bekijk ook:
India laat van spionage verdachte duif vrij

Gevaar voor de gezondheid

Plaatselijke media berichtten enthousiast over de recordduif, die inmiddels door Celli-Bird “Joe” was genoemd, naar de nieuwe Amerikaanse president Joe Biden. Alle publiciteit trok weer de aandacht van de AQIS, de “Australian Quarantaine and Inspection Service”. Deze realiseerde zich zich dat Joe de strikte Australische quarantaineregels had gebroken. Joe zou immers onbekende ziektes kunnen introduceren, die de natuurlijke vogelstand of het pluimvee zouden kunnen decimeren.

Eind goed, al goed

Inmiddels heeft er nader onder onderzoek plaatsgevonden naar de authenticiteit van de pootring. Dit heeft uitgewezen dat deze nep is. Hiervoor is ook de Amerikaanse duivenracevereniging geraadpleegd die vervolgens met het verlossende oordeel kwam. In een verklaring op Facebook gaf men aan dat “De in Australië gevonden duif een namaakring draagt en daarom niet hoeft te worden vernietigd. Hij komt uit Australië”. Ook het Australische Landbouwministerie heeft zich er inmiddels over uitgesproken: “Na een onderzoek heeft het ministerie geconcludeerd dat Joe de duif hoogstwaarschijnlijk Australisch is. Er zal verder geen actie worden ondernomen”.

Het is niet duidelijk wat er verder met Joe gaat gebeuren. Hij heeft in ieder geval niet langer een prijs op zijn hoofd.

Bekijk ook:
Postduifbericht uit WO1 na meer dan een eeuw gevonden

Deel dit bericht
Read later
Marco

Hallo, mijn naam is Marco en sinds 2019 schrijf ik over verschillende onderwerpen en zaken die mij interesseren. Ik ben geboren in Amsterdam, maar woon inmiddels al meer dan 30 jaar in Zoetermeer. Ik ben een groot liefhebber van Amerikaanse sporten (m.n. Honkbal en Basketbal) en schrijf hier bij gelegenheid ook graag over.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2.1k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.