Occasions steeds populairder in Nederland 12
Saved Read later
Deel dit bericht

Occasions steeds populairder in Nederland

Occasions winnen aan populariteit in Nederland. Op dit moment is er een enorme vraag naar gebruikte personenauto's en hierdoor zijn er al meerdere verkooprecords verbroken. Dat blijkt uit de cijfers van BOVAG en RDC. 

In 2020 zijn er voor het eerst in de geschiedenis meer dan 2 miljoen occasions verkocht in Nederland. In totaal werden er in het afgelopen jaar 2.025.309 tweedehands personenauto's verkocht en daarmee lag het verkoopniveau met bijna 2,8 procent hoger dan in 2019. De occasions waren daarmee in 2020 erg geliefd op de automarkt.

Die trend heeft zich in 2021 doorgezet, want ook dit jaar zijn er veel Nederlandse autokopers die kiezen voor een gebruikte personenauto. Uit cijfers blijkt namelijk dat de autobedrijven in de eerste zes maanden van 2021 een recordaantal occasions hebben verkocht. In het eerste halfjaar verhandelden zij maar liefst 685.452 occasions. En dat is ruim 9 procent meer dan in dezelfde periode van het voorgaande jaar.

Als deze trend door blijft zetten, dan wordt het recordcijfers van 2020 met gemak verbroken. Met die cijfers kan je nu wel alvast een andere conclusie trekken: occasions zijn op dit moment erg populair in ons land.

Bekijk ook:
Dit bedrag kost een tbs-behandeling per jaar

Occasions steeds populairder in Nederland 15

Meer import occasions

Door de stijgende vraag naar occasions worden er ook meer gebruikte wagens naar Nederland geïmporteerd. Autobedrijven hebben hierdoor een kleinere voorraad en daardoor moeten ze occasions uit het buitenland halen om nog aan de vraag te kunnen voldoen. Uit cijfers blijkt dat het aantal import occasions in dit jaar met maar liefst 66 procent is gestegen, in verhouding met dezelfde periode in 2020.

Duitse merken populair in Nederland

De autobedrijven in Nederland zijn vooral fan van Duitse automerken. Zo is Volkswagen op dit moment de populairste keuze om naar Nederland te halen. Ongeveer 16 procent van de importauto's is van dit merk. Het op één na populairste merk is Mercedes-Benz met een marktaandeel van ruim 7 procent. Hier moet je bijvoorbeeld denken aan een Mercedes E-Klasse occasion of een Mercedes A-Klasse occasion. Andere populaire merken voor importoccasions zijn BMW, Audi en Ford.

Occasions steeds populairder in Nederland 16

Occasion trends

Op de occasionmarkt van 2021 zijn er ook andere trends zichtbaar:

  • Benzine occasions blijven erg populair: in de eerste vijf maanden van dit jaar zijn er ruim 450 duizend benzineauto's verkocht. Benzineauto's hebben hiermee een marktaandeel van maar liefst 80 procent in de totale verkoop.
  • Elektrische auto's worden steeds populairder: daarentegen zien we ook een stijgende vraag naar elektrische auto's. In de periode januari tot en met mei van dit jaar werden er namelijk maar liefst 140 procent meer elektrische auto's verkocht, dan in dezelfde periode in het jaar daarvoor.
  • Minder schakelen met de hand: de verkochte occasions hebben steeds vaker een automatische versnellingsbak. Schakelen kan nog maar bij 65 procent van de verhandelde occasions van dit jaar. Dit is het gevolg van de stijgende vraag naar elektrische en hybride auto's. Deze auto's hebben namelijk altijd een automatische versnellingsbak.
  • Kopers willen een grijze occasion: grijs is de populairste autokleur. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek is ongeveer 34 procent van de auto's in Nederland van deze kleur. Zwart en blauw zijn de twee andere populaire kleuren in ons land. De witte auto's lijken daarnaast ook dit jaar ietsjes aan populariteit te winnen.
Deel dit bericht
Read later
Avatar foto
Nick

Hey, ik ben Nick. Ik heb een passie voor films, televisieseries, schrijven, lezen, games, politiek, sport en social media. Als Trendwatcher zal ik vooral de focus op deze onderwerpen leggen. Ooit hoop ik nog een boek te schrijven, maar voor nu blijft het vooral bij artikelen voor websites. Veel leesplezier gewenst!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.5k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.