Dood na toxische shock door te lang tampon gebruik 13
Saved Read later
Deel dit bericht

Dood na toxische shock door te lang tampon gebruik

Doodgaan na het te lang gebruiken van een tampon, het klinkt wel te gek voor woorden. Helaas is het dat echter niet, want het kan wel degelijk. Een aantal dagen geleden is er nog een meisje van 17 jaar in België gestorven door het te lang gebruiken van een tampon. Hoe kan dit dan, horen we je denken? Het kan wel degelijk, dit komt door het toxische shocksyndroom of in dit geval, de ‘tamponziekte’. Wat het is, hoe je het kan voorkomen en wat de symptomen zijn, kan je hier lezen.

Wat is het Toxic Shock Syndroom?

Een toxische shock of om het makkelijker te zeggen, de tamponziekte, is een acute, maar zeldzame ziekte die je niet mag onderschatten. In veel gevallen kan het verkeerd aflopen. Het is een syndroom dat bij iedereen kan voorkomen, ook bij mannen dus, maar het gebeurt vooral bij vrouwen die een tampon te lang inhouden. Vaak komt het voor tijdens of vlak na de menstruatie. Alert zijn is dus de boodschap wanneer je denkt de symptomen te hebben. Wat de symptomen zijn, lees je hieronder.

Bekijk ook:
De 10 meest huiveringwekkende wezens ooit gevangen op camera

Wat zijn de symptomen?

Het moeilijke bij een toxische shock, is dat de eerste symptomen vaak doen denken aan een griepje. In eerste instantie heb je hoofdpijn, diarree, keelpijn, spierpijn, vermoeidheid en gaat dit alles gepaard met koorts. Duizeligheid en een bloeddrukdaling kunnen ook symptomen zijn. Vaak gaat het syndroom erg snel en sterven mensen na 24 uur of 48 uur al. Wanneer dit niet is, worden de symptomen wel duidelijker. Vaak is het helaas dan ook al wel te laat. Verdere symptomen zijn een huid die begint af te schilferen. Na een week begint het syndroom organen te beschadigen. Het kan zijn dat een herstel nog mogelijk is, maar dit is zeker niet in alle gevallen zo.

Oorzaak van een toxische shock

Bij de tamponziekte is de oorzaak helaas vrij duidelijk. Wanneer je een tampon veel langer dan 8 uur inhoudt, kan je hier risico op lopen. Een tampon die je te lang inhoudt, is een broeihaard van bacteriën. Deze bacteriën kunnen dodelijke giffen beginnen te produceren. Vanaf het moment dat deze giftige stoffen in de bloedbaan komen, is de tamponziekte ontstaan. Je kan het ook krijgen wanneer je geen tampons draagt, het ontstaat dan door beschadigingen van de huid of slijmvliezen. Langs deze verwondingen kunnen giftige stoffen evengoed in de bloedbaan terecht komen. De bacterie die de tamponziekte veroorzaakt kan ook longontsteking, bloedvergiftiging of gewrichtsontsteking veroorzaken. Waakzaam en alert zijn is dus de boodschap!

Bekijk ook:
Video: Zo ziet de planeet Jupiter eruit

Bekijk ook:

1.6k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.