in ,

The invisible guy: mensencellen transparant

Onzichtbaarheid weer een stapje dichterbij

Wetenschappers zijn erin geslaagd met behulp van de inktvis om menselijke cellen transparant te maken. Van alle superpowers van het rijk der dieren heeft de inktvis misschien wel de coolste. De inktvis kan vrijwel onzichtbaar worden door volledig transparant te worden en zo op te gaan in haar omgeving.

De camouflage is een overlevingsstrategie waar veel koppotigen gebruik van maken. Ook sommige octopussen en inktvissen gebruiken de camouflage. De dieren maken gebruik van speciale cellen waarmee ze kunnen bepalen hoe deze het licht verspreiden. Hierdoor kunnen ze van kleur veranderen maar dus ook transparant worden.

Kan dit ook gedaan worden met menselijke cellen?

onderzoek in een laboratorium

Dit was de vraag waar het onderzoek zich op richtte. Uit het onderzoek bleek dat de Doryteuthis Opalescens de mogelijkheid hadden om strepen over hun lichaam van wit naar transparant te kleuren. De strepen zijn gemaakt van leucoforen, speciale cellen welke deze verandering mogelijk maken. De cellen bevatten een proteïne genaamd reflectines welke ervoor zorgen dat dit allemaal mogelijk is.

Bekijk ook:
10 plekken waar vreemde dingen gebeuren

Voor de studie onderzocht het UC Irvine team of dit ook zou kunnen met menselijke cellen. Om dit te doen gebruikte ze genetisch gemanipuleerde cellen van de nieren. De cellen kregen zo de mogelijkheid reflectines te gebruiken om de weerkaatsing van het licht te manipuleren.

Cellen gedragen zich als in de inktvis

Inktvis

Naast dat de cellen de reflectines gebruikte bleek ook dat het proteïne neurologisch structuren bouwde. Met quantitative fase microscopie kwamen de wetenschappers erachter dat de cellen zich gingen gedragen als de cellen van de cephalopod leucophores.

Met een vervolg test keken de wetenschappers of ze controle konden krijgen over de cellen. De cellen werden verdeeld tussen twee glazen platen. Vervolgens werden de cellen blootgesteld aan verschillende levels van natrium chloride. Zodra de cellen blootgesteld werden aan meer natrium bleken de cellen meer licht weerkaatsen. Bij een lager natrium gehalte nam de transparantie af.

Niet geheel verrassend bleek dat cellen zonder de reflectines niet de mogelijkheid hadden te bepalen hoe de cellen het licht weerkaatste. Het onderzoek toonde uiteindelijk aan dat het mogelijk is menselijke cellen transparant te maken. De proteïnes van de inktvis weken dus ook in andere cellen, de menselijke bijvoorbeeld. Hoewel de onzichtbare man nog ver weg, zijn we wel weer een stapje dichterbij.

Bekijk ook:
Mystery boxen, wat zijn het en wat zit erin?

Foutje gezien? Laat het ons weten! Selecteer de tekst en druk Ctrl+Enter.

Geschreven door Jeroen VanderPloeg

Jeroen schrijft sinds 2017 voor zowel nationale als internationale bedrijven. Bij Trending richt hij zich op de laatste trends. De trends waar hij over schrijft richten zich: mode, games, nieuws, gadgets en natuurlijk ook al het andere wat trending is. Jeroen zit overal bovenop om jou ‘up-to-date’ te houden. Ook tijdens zijn reizen is hij altijd opzoek naar de laatste trends.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

dave roelvink auto ongeluk

Dave Roelvink rijdt Lamborghini total loss

De Valuta Quiz