mossel
Saved Read later
Deel dit bericht

Zien! Spuitende mossel klimt uit water (Video)

Spuitende mossels zijn regelmatig te zien in volwassen natuurfilms, maar dan zijn wetenschappers een stuk minder enthousiast over de beelden dan dat nu het geval is. Biologen hebben namelijk voor het eerst een bedreigde mossel waargenomen die half uit het water klimt, en urenlang water spuit. Dat is opmerkelijk, want de weekdieren zouden geen hersenen hebben.

Mossel spuit water

Het gaat in dit geval om de bedreigde Bataafse stroommossel. De beelden zijn gemaakt aan de oever van de Poolse rivier de Baila Tarnowska, en zijn opmerkelijk, want biologen hebben dit gedrag nog nooit eerder waargenomen. Het hersenloze weekdier heeft blijkbaar iets van intelligentie in zich, want het heeft een vernuftig loksysteem, waarschijnlijk om de overlevingskansen van het nageslacht te vergroten.

De onderzoekers zagen de mossel uit het water komen, waarna het half op de oever ging liggen. Daarna spoot het in cycli van drie tot zes uur telkens een waterstraal dat tot een meter reikte. Dat is niet zonder reden, op deze manier zou de mossel bepaalde vissoorten ‘lokken’. Want de larven van een mossel hebben vissen nodig om te kunnen groeien, en dus overleven.

Bekijk ook:
Worden mensen in de toekomst geprogrammeerd door hersenchips en kunstmatige intelligentie?

mossel biologen

Overlevingskansen larven

De larven van een mossel hechten zich namelijk vast aan de kieuwen van vissen, en leven de eerste weken van vissenbloed. Na die weken laten de larven zich vallen, waarna ze op de bodem vallen, en verder ontwikkelen. Er zijn echter maar een aantal vissoorten geschikt, en dat zijn de kopvoorn en de voorn. Dat staat te lezen in Ecology. De ‘moedermossel’ moet deze vissen dus zien te lokken.

De mossel weet de aandacht van deze vissen te trekken door stralen met water te spuwen. De vissen komen hierop af, waarna deze de larven opeten. Die hechten zich vervolgens aan de kieuwen van de vis. Dit ‘plannetje’ heeft de wereld van biologen op zijn kop gezet, want dat betekent dat de hersenloze mossel toch niet zo hersenloos is als men al die jaren heeft gedacht. Check de bizarre video hieronder.

Lees ook: 10 vreemdste dingen gevonden na een tsunami

1.7k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.