Angst voor spinnen overwinnen
Saved Read later
Deel dit bericht

Hoe arachnofobie overwinnen?

Spinnen, sommige mensen zien ze liever gaan dan komen. Vooral mensen die met arachnofobie te maken hebben moeten niets van spinnen hebben. Maar hoe komt het nu dat de ene angst heeft voor spinnen en de ander niet? Wel, uit onderzoek is gebleken dat er niet echt een standvastige reden is waarom mensen schrik hebben van spinnen of waarom niet. 75% van de bevolking heeft angst voor spinnen en vaak is dit gewoon aangeboren. Het kan natuurlijk zijn dat je eerder een negatieve ervaring hebt gehad met dit dier en daarom er niet veel meer van moet hebben. Maar er hoeft niet altijd een reden te zijn waarom we deze achtpotige dieren liever niet zien verschijnen. Maar als ze dan verschijnen, kan je je angst voor spinnen dan overwinnen?

Angst voor spinnen oplossen

Er zijn zeker methodes die worden toegepast om angst voor spinnen ongedaan te maken. Deze methodes houden natuurlijk in dat je met spinnen geconfronteerd moet worden en dit houdt mensen vaak tegen om aan deze behandeling te beginnen, omdat ze de gedachte alleen al niet kunnen verdragen. Belangrijk om te weten is dat een behandeling om arachnofobie te overwinnen volledig op je tempo en naar eigen wens verloopt. Elke stap gaat op jouw tempo en je hoeft geen dingen te doen waar je je niet goed bij voelt.

Bekijk ook:
Top 10 vreemdste fobieën

Kijk naar spinnen

De bedoeling bij hoe arachnofobie overwinnen is niet dat je dikke vrienden wordt met een spin en ze constant over je armen moet laten lopen. De bedoeling van deze therapie is om niet meer gek te worden of helemaal in paniek te slaan wanneer je een spin ontdekt. De bedoeling is dat je er een normale angst voor ontwikkeld die iedereen heeft, of dat je er helemaal vanaf geraakt en je spin wel durft vangen of opzuigen. Daarom begin je best eerst met te kijken naar spinnen. Best nog niet in real life, maar op plaatjes, foto’s of video’s. Je moet proberen je angst voor dit dier te gaan begrijpen en te beseffen dat zij waarschijnlijk banger zijn van jou dan jij voor hen. Er is meer kans om dood te gaan in een auto-ongeluk dan in contact komen met een spin. Bouw elke dag het kijken naar spinnen een beetje op tot je hieraan gewend bent.

Kom in de buurt van een spin

De volgende stap is een spin het echte leven ontmoeten, maar wel vanop een afstandje. Probeer niet te schreeuwen of weg te vluchten, maar probeer je ademhaling onder controle te houden, te blijven zitten en gewoon de spin vanop een afstandje in de gaten te houden. Observeer en kijk naar zijn bewegingen en onthoudt vooral dat de spin jou absoluut geen kwaad wil en zal doen. Bouw dit op en blijf steeds langer in de buurt van de spin. Ga naarmate de tijd vordert steeds dichter en dichterbij en houdt het dier gewoon in de gaten.

Bekijk ook:
De tien meest voorkomende fobieën

Spin vangen

Wanneer je een spin gespot hebt en je je al comfortabeler voelt om er dichtbij in de buurt te zijn of ernaar te kijken, kan je proberen om de spin te vangen met een glas. Je hoeft ze niet aan te raken, maar er gewoon een glas over zetten en ernaar kijken. Hoe langer je ernaar blijft kijken, hoe minder bang je ervan zal worden.

Raak een spin aan

Het kan best zijn dat je na stap 3 je arachnofobie al hebt overwonnen en dan hoef je deze stap niet meer te doen. Deze is ook niet noodzakelijk, maar kan nog maar eens aantonen dat je echt geen angst van spinnen moet hebben en dat ze je niets zullen doen. Je kan een spin vangen en ze aanraken met een vinger of proberen vast te houden. Je zal merken dat een huisspin hier helemaal geen probleem mee heeft. Zet de spin desnoods buiten om jezelf het gevoel te geven dat jij meer controle hebt over het beest dan hij over jou!

Bekijk ook:
Chionofobie: ‘Ik ben bang voor sneeuw’

Deel dit bericht
Read later

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.7k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.