De tien meest voorkomende fobieën 12
Saved Read later
Deel dit bericht

De tien meest voorkomende fobieën

Er zijn fobieën voor bijna alles, blijkbaar maakt de wereld om ons heen ons bang. Sommige angsten zijn logisch, de angst voor dieren die giftig zijn en ons kunnen doden bijvoorbeeld. Angst voor terroristen en bommen, ze zijn rationeel en dus geen fobieën.

Een fobie is de angst voor iets wat niet rationeel is zoals een kleine kamer bijvoorbeeld. De kleine kamer kan ons geen kwaad doen en toch zijn sommigen van ons al bang voor het idee de kamer in te gaan. We hebben enkele veel voorkomende fobieën gevonden, dingen waar mensen bang voor zijn, maar eigenlijk niet zouden moeten zijn. Hier is onze lijst met de tien meest voorkomende angsten welke mensen hebben.

Sociale fobieën

Sociale fobieën zijn de meest voorkomende vorm van angst. Ze worden beschouwd als een angststoornis en omvatten overmatig zelfbewustzijn in sociale situaties. Sommige mensen zijn bang dat ze beoordeeld worden, zo bang dat ze specifieke situaties vermijden, zoals eten in de nabijheid van andere personen. Maximaal één op de 20 mensen heeft een sociale fobie.

Agorafobie: angst voor open ruimtes

Hoewel het algemeen wordt opgevat als een angst voor open ruimtes, is agorafobie een veel complexere angst. Het is een ernstige angststoornis die mensen thuis in de val kan lokken of een normaal leven zo goed als onmogelijk kan maken. Sommige mensen met agorafobie vermijden specifieke plaatsen of locaties.

Bekijk ook:
De 10 meest huiveringwekkende wezens ooit gevangen op camera

Acrophobia: hoogtevrees

Sommige mensen zijn zo bang voor hoogtes dat de roltrappen in het plaatselijke winkelcentrum hen duizelig maken. Vertigo verschilt van de fobie en is het gevoel van duizeligheid dat mensen kunnen ontwikkelen. Voor anderen doet een uitkijkpunt op een klif of een hoog gebouw hun hoofd draaien.

Pteromerhanofobie: vliegangst

Met alle media-aandacht voor luchtrampen is het begrijpelijk dat veel mensen bang zijn voor een vliegtuigcrash en daarom bang zijn om te vliegen. Maar met elke dag meer dan 100.000 commerciële vluchten over de hele wereld, is de kans groter dat de bliksem je raakt dan dat je neerstort met een vliegtuig.

Claustrofobie: angst voor besloten ruimtes

Soms is de vliegangst eigenlijk nauwer verbonden met een angst voor afgesloten ruimtes. Mensen met deze angst zeggen dat ze het gevoel hebben dat de muren op hen af komen. Sommige theorieën suggereren dat er een genetische link is naar specifieke fobieën als een soort sluimerend overlevingsmechanisme.

Entomofobie: angst voor insecten

Ze zijn klein, ze kruipen en ze bijten vaak, dus het is begrijpelijk waarom veel mensen niet van spinnen en insecten houden. Maar ze zijn een cruciale schakel in de voedselketen en we kunnen niet zonder hen leven. De meeste insecten zijn ook totaal ongevaarlijk al zijn er wel een paar die enge ziektes kunnen overbrengen zoals de mug en teek.

Bekijk ook:
10 Nederlandse uitvindingen die de wereld veranderden

Ophidiofobie: angst voor slangen

Indiana Jones riep beroemd “ik haat slangen”, en hij is niet alleen. Een angst voor alle dingen lang en giftig is gemeenschappelijk voor velen. Het mooie van slangen is dat als jij ze met rust laat, ze dat vaak ook met jouw doen.

Cynofobie: angst voor honden

Angst voor honden is een veel voorkomende fobie, vooral bij kinderen en huis-aan-huis verkoopagenten.. De angst kan worden verergerd door een negatieve ervaring met een dier en kan een van de moeilijkste fobieën zijn om te overwinnen, bepaalde hoektanden kunnen de angst van mensen voelen.

Astrafobie: angst voor stormen

Het is begrijpelijk waarom het dreunende geluid van donder de harten van mensen kan doen racen en een angst voor stormen komt veel voor. Realistisch gezien is het een bliksem die mensen kan verwonden, maar de kans dat dit gebeurt is klein. Als je vroeger (of momenteel) de stripboeken van Asterix en Obelix leest dan snap je dat deze angst uit Gallië komt.

Trypanophobia: angst voor naalden

Het hebben van een scherp stuk metaal in je arm is altijd een onaangename gedachte en veel mensen ontwikkelen een sterke afkeer van naalden. Maar naalden zijn meestal de pijn waard, omdat ze ofwel vaccinaties leveren, bloeddonaties leveren of helpen bij het onderzoeken van een mogelijke ziekte. Ook het laten zetten van een tatoeage.

Deel dit bericht
Read later
Avatar foto
Jeroen VanderPloeg

Jeroen schrijft sinds 2017 voor zowel nationale als internationale bedrijven. Bij Trending richt hij zich op de laatste trends. De trends waar hij over schrijft richten zich: mode, games, nieuws, gadgets en natuurlijk ook al het andere wat trending is. Jeroen zit overal bovenop om jou ‘up-to-date’ te houden. Ook tijdens zijn reizen is hij altijd opzoek naar de laatste trends.

One Comment

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2.5k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.