De gevaren achter Marktplaats herken je zo 13
Saved Read later
Deel dit bericht

De gevaren achter Marktplaats herken je zo

Wat je nu doet met je overuren thuis? Juist, Marktplaats-en dus. Je grote schoonmaak heb je ondertussen alweer gehad dus alle resterende spullen kun je eenvoudig op Marktplaats zetten. Die ene tafel dat mooie lampje of misschien wel dat oude paar schoenen wie een nieuw leven verdienen. Niet alleen zet je er spullen op, maar je bent ook vaak op zoek naar van alles. Waarom nieuw kopen als je het ook op Marktplaats kunt kopen?

Ondanks dat het dagelijks veel gebruikers trekt, zijn er ook gevaren op Marktplaats. Voor je het weet geef je je mobiele nummer, je adres maar is de persoon niet te vertrouwen. Er zijn een aantal dingen waar je op kunt letten als je contact hebt met een potentieel koper of verkoper.

  • De verkoper woont niet in de buurt. Dit hoeft niet persé een ramp te zijn, want daar kun je pakketjes gewoon laten bezorgen maar zoek altijd even voor de zekerheid het adres op. Een ophaallocatie ergens midden op de Waddeneilanden klinkt soms iets te mooi om waar te zijn. Het pakketje komt dan nooit aan dan blijf jij voor de kosten zitten.
  • Valse naam. Krijg je een melding tijdens het overboeken dat de naam niet bij het rekeningnummer hoort? Dit krijg je niet voor niks te zien en dat zou betekenen dat je je geld definitief kwijt zou zijn.
  • Tikkie-fraude en 1-cent-betalingen. Dit klinkt eng, maar het gebeurt echt! Een zogenaamde koper kan je via WhatsApp vagen of om een Tikkie-betaling van 1 cent om te checken of je te vertrouwen bent. Waarschijnlijk krijg je dan een nagemaakte website en zo kunnen ze met je betaalgegevens toegang tot je bankrekening krijgen.
  • Nep-sms'jes. Marktplaats heeft ondertussen zelf al veel geprobeerd om de veiligheid te verhogen. Bijvoorbeeld met de Gelijk Oversteken Service (GOS). In plaats van te betalen, kan de koper een nep-sms sturen waarbij het lijkt alsof het van Marktplaats komt. Niet is minder waar, vaak staat er dan nog steeds onbetaald maar heb je wel je pakketje op de post gedaan. Dubbel checken dus!
Bekijk ook:
Snelheid, explosieven, en dodelijke risico's: De keiharde realiteit van plofkraken

Wat doet marktplaats hieraan?

Marktplaats zit ook zeker niet stil, want er komen steeds meer maatregelen om de fraudeurs tegen te gaan. Helaas is en blijft dit nog steeds een lastig karwei, omdat er elke keer nieuwe manieren komen hoe oplichters te werk kunnen gaan. Voor een aantal van deze veiligheidsmaatregelen moet je betalen, maar dan weet je wel zeker dat het er veilig aan toegaat. Welke acties heeft Marktplaats ondernomen?

  • Gelijk oversteken. Sinds een aantal maanden heeft Marktplaats de dienst gelijk oversteken in het leven geroepen. Daarbij betaal je niet meteen aan de verkoper, maar aan een derde partij. Zodra de ontvanger heeft bevestigd dat het pakketje binnen is gekomen wordt het geld uitgekeerd via het Online Betaalplatform aan de verkoper. Deze dienst kost de koper € 0,40 cent + twee % van het aankoopbedrag.
  • Tweestapsverificatie. Voor deze verificatie moet je tijdens het inloggen een extra code invoeren. Dit moet je vrijwillig instellen, waardoor mensen dit vaak overslaan. Hierdoor kunnen (helaas) oplichters nog gemakkelijk te werk. Door bijvoorbeeld accounts te hacken.
  • Indentiteit controle. Er is ook een maatregel om verkopers bij aanmelding te laten identificeren. Zo kan er staat dat zowel het telefoonnummer, de bankrekening en de ID-kaart is gecontroleerd. Hier kunnen groene vinkjes staan en dit wordt regelmatig gecontroleerd door het Online Betaalplatform.
  • Melding via e-mail. Zodra Marktplaats het gevoel krijgt dat er een fraudeur op je advertenties aan het reageren is, krijg je vrijwel direct een e-mail dat ze het niet vertrouwen waardoor de biedingen zijn verdwenen. Ook kun je zelf verdachte situaties direct aan Marktplaats tippen om verdachte situaties te voorkomen. Het idee is goed, maar oplichters weten dat de afdeling tussen middernacht en 08:00 gesloten is, waardoor de advertentie er dan vaak bijna een halve dag op staat. Een halve dag (te)lang om hun slag te slaan.
Bekijk ook:
NHS geeft bizar kijkje in onnodige 112-meldingen in Verenigd Koninkrijk

De gevaren achter Marktplaats herken je zo 15

1.8k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.