NHS geeft bizar kijkje in onnodige 112-meldingen in Verenigd Koninkrijk 14
Poll bekijken
Saved Read later
Deel dit bericht

NHS geeft bizar kijkje in onnodige 112-meldingen in Verenigd Koninkrijk

Het komt niet vaak voor, maar in sommige gevallen zit er niets anders op dan het bellen van 112. De alarmcentrale staat klaar om deze belletjes zo snel en goed mogelijk af te handelen, en mensen te helpen die zich bevinden in een noodsituatie. Niets nieuws dus, maar in het Verenigd Koninkrijk zien ze al enige tijd een flinke stijging in het aantal mensen dat het alarmnummer belt, en dat heeft zeker niet alleen te maken met een stijging in het aantal noodsituaties. Veel van deze belletjes blijken namelijk een stuk minder dringend als ze zouden moeten zijn. Een recent onthuld inkijkje laat zien hoe sommige mensen het alarmnummer misbruiken voor zaken die verre van levensbedreigend zijn:

Te veel kebab

Dagelijks worden er in het Verenigd Koninkrijk – net als in ons land – meerdere telefoontjes gevoerd over zaken waar het alarmnummer niet bepaalt voor is bedoeld. Omdat ze hier bij onze westelijke buren inmiddels wel klaar mee zijn, geeft de NHS nu een inkijkje in een aantal van de meest bizarre redenen waarvoor het noodnummer werd gebeld.

Een van de meest opmerkelijke meldingen kwam van een persoon die graag door de ambulance zou worden opgehaald omdat hij te veel kebab had gegeten.

Ook belde er iemand voor een ‘verloren’ stem. Een ander persoon vond een te strakke ring om een vinger aanleiding om te bellen. Maar dit is slechts het topje van de ijsberg als het gaat om onnodige oproepen naar het noodnummer.

In Wales alleen al werden vorig jaar nog eens 999 telefoontjes gepleegd vanwege situaties die verre van noodgevallen waren. Andere voorbeelden zijn onder meer iemand die zijn kunstgebit was kwijtgeraakt en een persoon wiens hand vastzat in een brievenbus.

Hoe vaak werd er onterecht naar het alarmnummer gebeld?

De Welsh Ambulance Service onthulde dat ze vorig jaar in totaal 414.149 oproepen ontvingen, waarvan er maar liefst 68.416 geen noodsituaties op leven of dood betroffen. Dit betekent dat bijna één op de zes oproepen die ze ontvangen, achteraf helemaal niet nodig blijkt te zijn.

Een groot probleem, aangezien er kostbare tijd verloren gaat die ook kan worden ingezet om mensen die zich wél in een noodsituatie bevinden te helpen. Deze ongepaste oproepen leggen dan ook extra druk op een dienst die al overbelast is. Andy Swinburn, uitvoerend directeur parageneeskunde, benadrukte dat deze oproepen de toch al overbelaste dienst extra onder druk zetten. Hij roept het publiek op om hun gezonde verstand te gebruiken en alleen 999 te bellen in echte noodsituaties.

Lee Brooks, uitvoerend directeur operaties, benadrukte dat het publiek een zekere verantwoordelijkheid moet nemen voor hun gezondheid en welzijn. Met NHS-diensten die al “op hun tandvlees lopen”, is het van cruciaal belang dat mensen de urgentie van hun situatie eerst goed inschatten voordat ze het noodnummer bellen.

Conclusie

Het is duidelijk dat er behoefte is aan een betere voorlichting en bewustmaking over wanneer het gepast is om het noodnummer te bellen. Het is niet alleen belangrijk om de druk op de ambulancediensten te verminderen, maar ook om ervoor te zorgen dat degenen die echt dringend medische hulp nodig hebben, deze zo snel mogelijk kunnen krijgen.

Telefoontjes bedoeld als grap zullen helaas waarschijnlijk altijd wel blijven voorkomen, maar in veel gevallen ging het hier om ‘noodsituaties’, die eigenlijk helemaal geen noodsituaties blijken te zijn. Het benadrukt daarom nog maar eens de noodzaak van verantwoordelijkheid als het gaat om het gebruik van het noodnummer. Kortom: even twee keer nadenken voor het bellen van 112 kan geen kwaad, ook als de kebabschotel net even iets te groot blijkt te zijn..

Poll Hoe moet er worden omgegaan met onterechte 112 oproepen?

Boetes40.9%
Betere voorlichting27.3%
Verplichte cursus13.6%
Geen actie18.2%
📊 Bekijk resultaten
Deel dit bericht
Read later

One Comment

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

280

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.