in ,

Belgische vrouw dacht door zeldzame aandoening dat zij kip was

Met intervallen van enkele minuten blies ze haar wangen op en kakelde ze als een kip

Denken dat je een dier bent. Een 54-jarige Belgische vrouw overkwam het nadat zij gedurende 24 uur dacht dat zij een kip was. Met intervallen van enkele minuten blies ze haar wangen op en kakelde ze als een kip, zo schrijft De Volkskrant.

Zoantropie

De toestand van de vrouw staat beschreven in het julinummer van het Tijdschrift voor Psychiatrie, waarbij blijkt dat het beestje ook een naam heeft: zoantropie. Dit is een zeer zeldzame aandoening, waarbij mensen denken een dier te zien en zich ook zo gaan gedragen. In het beschreven geval dacht de vrouw een kip te zijn, maar het kunnen allerlei dieren zijn, zoals een hond, leeuw, slang of een bij. Onderzoekers van de Universiteit van Leuven geven aan dat de aandoening niet vaak wordt herkend, onder andere omdat patiënten niet goed kunnen beschrijven wat ze nu eigenlijk meemaken. Soms produceren ze namelijk alleen maar dierengeluiden. Om aan te geven hoe zeldzaam deze aandoening is: tussen 1850 en 2012 zijn er wereldwijd slechts 56 van dit soort ziektegevallen beschreven.

Bekijk ook:
Het bizarre leven van Josef Mengele

Acuut afwijkend gedrag

Voor wie zich nu opeens zorgen maakt en wil weten op welke symptomen je moet letten: de vrouw was naar de spoedeisende hulp gebracht nadat zij acuut afwijkend gedrag vertoonde. Toen zij bij vlagen aanspreekbaar was gaf zij aan al vijf dagen niet te hebben geslapen. Ook vertelde zij de artsen dat zij al meerdere dagen het gevoel had dat haar ledematen flapperden en niet meer op haar lichaam pasten. Gedurende haar verblijf op de eerste hulp kreeg de vrouw een epileptische aanval, wat voor de artsen reden was om haar enkele uren in slaap te houden. Bij het ontwaken was de waan verdwenen en voelde de vrouw zich weer kiplekker.

Psychische aandoening

Zoantropie gaat meestal gepaard met een stoornis in het schizofrene spectrum, een psychotische depressie, bipolaire stoornis of een andere ernstige psychische aandoening. Zo leed de Belgische vrouw aan een depressie en slaapstoornissen. Zij is hiervoor inmiddels met succes behandeld en kon na ongeveer een jaar weer aan het werk.

Bekijk ook:
Haarverzorging: wat je echt moet weten over je haar

Zoantropie, of dierenwaan, kan kort duren, maar ook jaren aanhouden. Echter, met de komst van medicijnen zoals antipsychotica en antidepressiva, de psychofarmaca, neemt het aantal patiënten dat (volledig) geneest gelukkig wel toe.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Gratis app moet aanrijdingen voorkomen

hond loopt 600km naar nederland

Verwilderde hond loopt 600 km naar Nederland