Nieuwe EIA-subsidie 2025: Dit gaan (agrarische) ondernemers er van merken! 1
Saved Bewaren
Deel dit bericht

Nieuwe EIA-subsidie 2025: Dit gaan (agrarische) ondernemers er van merken!

Duurzaam ondernemen staat allang niet meer alleen in de agenda van ‘de grote jongens’. Ook voor mkb’ers, boeren, tuinders en bouwbedrijven zijn er volop kansen om te vergroenen – en om daar fiscaal flink van te profiteren. De energie-investeringsaftrek, oftewel EIA, speelt hierin de grootste rol. In 2025 verandert er weer het een en ander aan deze regeling. Sommige dingen worden strenger, andere juist ruimer. Het goede nieuws? Er ligt een smak geld klaar voor ondernemers die de sprong naar energiezuinige technieken durven te maken.

Wat was de EIA ook alweer? (En waarom is ‘ie zo interessant?)

Even een kleine opfriscursus: de EIA is een fiscale regeling van de overheid waarmee je een groot deel van je investering in energiebesparende apparatuur kunt aftrekken van je winst. En ja, dat betekent dus: minder belasting betalen.

In 2025 mag je nog steeds 40% van zo’n investering aftrekken – bovenop je normale afschrijvingen. Dus als jij besluit om bijvoorbeeld je kas, stal of loods energiezuiniger te maken, loont dat niet alleen voor het milieu, maar ook voor je portemonnee.

Wat voor soort investeringen komen er dan voor in aanmerking? Denk aan warmtepompen, isolatiemateriaal, LED-verlichting, slimme irrigatiesystemen, en zelfs duurzame dakrenovaties (bijvoorbeeld wanneer ze gecombineerd worden met asbestverwijdering). Zolang het op de zogeheten Energielijst staat, is de kans groot dat je bedrijf in aanmerking komt.

Bedrijven als Kok Dak & Wand merken hier ook steeds vaker de gevolgen van en zien de vraag naar dit soort duurzame oplossingen groeien.

Meer geld, meer mogelijkheden: een forse budgetboost

Het EIA-budget voor 2025 stijgt van €259 miljoen naar maar liefst €431 miljoen. Dat is bijna een verdubbeling!

Er is hierdoor meer ruimte voor aanvragen. Dus waar je vorig jaar misschien nét achter het net viste of sneller moest schakelen, is er in 2025 meer speelruimte. Dit laat zien dat de overheid écht vaart wil maken met verduurzaming – en ondernemers daar vol in wil meenemen.

Ook goed om te weten: het aftrekpercentage blijft op 40% staan. Dat is hoog, zeker in combinatie met andere subsidies zoals de ISDE of SDE++. Het loont dus zeker om je plannen slim te combineren.

Nieuwe pareltjes op de Energielijst

Elk jaar wordt de Energielijst geüpdatet. Dat is de lijst met investeringen die voor de EIA in aanmerking komen. En in 2025 zijn daar een paar interessante nieuwkomers bijgekomen – vooral voor ondernemers in de landbouw of glastuinbouw.

De rugvorminrichting voor aardappelruggen – Klinkt een beetje als iets uit een sci-fi film, maar het is gewoon een slimme machine die in één werkgang aardappels kan poten én ruggen vormen. Dat scheelt een hoop energie (én tijd).

Elektrische slanghaspels voor irrigatiesystemen – Besproei je je gewassen nog met een ouderwets aangedreven systeem? Dan is overstappen op een elektrisch aangedreven slanghaspel een slimme zet. Het is energiezuiniger en komt nu dus ook in aanmerking voor EIA.

Let op: strengere regels voor bestaande technieken

Niet alleen maar rozengeur en maneschijn – sommige regels worden strenger. Vooral als je investeert in technieken die al langer op de lijst staan.

Neem bijvoorbeeld warmtepompen. Alleen de écht energiezuinige modellen met een hogere SCOP-waarde (dat zegt iets over het rendement) komen nog in aanmerking. Dus als je zo’n apparaat overweegt: check even goed of het model voldoet aan de nieuwste eisen.

Ook bij isolatie wordt er kritischer gekeken. De maximale bedragen waarvoor je belastingvoordeel krijgt, zijn aangepast. Dit moet beter aansluiten bij de huidige marktprijzen, maar betekent ook: even goed rekenen voordat je een bestelling plaatst.

Verdwenen van de lijst: deze investeringen tellen niet meer mee

Een paar technieken hebben in 2025 afscheid genomen van de Energielijst.

Isolatie van gevels van bestaande tuinbouwkassen – Die is eruit geknikkerd. Waarom? Omdat de huidige regels niet goed werkten voor sommige varianten van gevelisolatie.

Elektrische verwarming van kweektafels – Die bleek in de praktijk nauwelijks gebruikt te worden. En dus heeft de overheid besloten om ‘m te schrappen.

Niet getreurd: er zijn genoeg andere technieken die nog wél in aanmerking komen. Maar het is dus slim om even te checken of jouw investering nog onder de regeling valt, voordat je een handtekening zet onder een offerte.

Meer dan zomaar een saai verhaal

Voor de ondernemers onder ons: het verduurzamen van je bedrijf hoeft echt niet altijd een stoffig verhaal te zijn over spreadsheets en technische termen. Zie het als een kans om je bedrijf toekomstbestendig, efficiënter en misschien zelfs aantrekkelijker te maken voor klanten, werknemers en jezelf.

En als de overheid een flinke duit in het zakje doet via de EIA, waarom zou je daar dan geen gebruik van maken?

Deel dit bericht
Bewaren

Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

141

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.