Kwaliteitsmanagement anno 2022: wat zijn bepalende factoren? 8
Saved Read later
Deel dit bericht

Kwaliteitsmanagement anno 2022: wat zijn bepalende factoren?

De kwaliteit van je organisatie en dienstverlening verbeteren. Dat is in de basis waar kwaliteitsmanagement omdraait. Meer en meer bedrijven zijn zich hiermee bezig gaan houden, waardoor kwaliteitsmanagement steeds een andere/extra dimensie heeft gekregen.

Mocht je anno 2022 met kwaliteitsmanagement aan slag willen gaan, zou je daarom met veel factoren rekening moeten houden. Tal van factoren komen om de hoek kijken én zijn van invloed op de interne organisatie.

Creëer draagvlak

Als manager ga je met kwaliteitsmanagement aan de slag, maar je kunt dit niet alleen. Om de nieuwe processen en workflows te integreren, zou je voldoende draagvlak moeten creëren. Voor het creëren van dit draagvlak is het vooral zaak dat je iedereen gaat overtuigen. Gaat overtuigen van de voordelen van kwaliteitsmanagement:

  • Wat is de reden dat kwaliteitsmanagement serieus genomen wordt?
  • Wat zijn de voordelen voor de werknemers zelf?
  • Wat is het belang van kwaliteitsmanagement?
  • Wat zijn de voordelen voor de gehele interne organisatie?

Formuleer de definitie van kwaliteitsmanagement

Kwaliteit bewaken is niet mogelijk zonder te weten wat kwaliteit nou precies is. Voordat je met kwaliteitsmanagement aan de slag kunt gaan, moet je daarom een interne definitie opstellen. Door de juiste interne definitie op te stellen, krijg je alle werknemers ook volledig achter je. Voor de werknemers is het hierdoor beter te begrijpen wat kwaliteitsmanagement precies is.

Bekijk ook:
Werkdruk verlagen: met deze tips doe je dat zelf

Heldere communicatie

Communicatie is key. Niet alleen in je dagelijkse bedrijfsvoering, maar ook als je met kwaliteitsmanagement aan de slag gaat. Je moet het belang hiervan benadrukken en alle neuzen moeten dezelfde kant op komen te staan.

Door helder te communiceren, creëer je het gewenste draagvlak. Hierbij draait het vooral om interne communicatie. Binnen elke laag van de organisatie moet het belang van kwaliteitsmanagement duidelijk zijn.

Heldere communicatie komt niet alleen op directe communicatie aan, maar ook op positieve communicatie. Mocht er goed nieuws over kwaliteitsmanagement te melden zijn, moet dit zo snel mogelijk gebeuren. Dit goede nieuws breidt het draagvlak alsmaar verder uit.

Kennisniveau verhogen

Bij kwaliteitsmanagement draait het uiteindelijk om het verbeteren van de interne kwaliteit. Om deze kwaliteit te verbeteren, zou het kennisniveau van elke medewerker verhoogd moeten worden. Hoe je dit doet? Daar zijn tal van mogelijkheden voor:

  • Structureel cursussen en trainingen aanbieden: door cursussen en trainingen aan te bieden, houden medewerkers hun kennisniveau op peil. Zeker in de branches waarin de nodige dynamiek aanwezig is, is dit van essentieel belang.
  • Opleidingsbudget aanbieden: meer en meer bedrijven bieden een speciaal opleidingsbudget aan. Met dit budget zijn de medewerkers zelf in staat om de gewenste trainingen en cursussen te volgen.
  • Interne academie: voor grote bedrijven is een interne academie interessant. Dankzij de interne academie hou je toezicht op de trainingen/cursussen en stuur je de gehele onderneming naar wens aan.
Bekijk ook:
Private lease: voordelig en flexibel autorijden

Lange termijn visie

Voor het bewaken van de kwaliteit is een lange termijn visie benodigd. Een doel dat je binnen x aantal maanden de gewenste kwaliteit wilt behalen, is niet realistisch. Bij kwaliteitsmanagement zou je eerder uit moeten gaan van jaarlijkse doelen.

Door een lange termijn visie te hanteren, krijg je alle medewerkers volledig achter dit nieuwe ‘proces’. Zij weten waar ze aan toe zijn. Mochten ze geen vertrouwen in dit nieuwe ‘proces’ hebben, kunnen ze altijd nog uit het bedrijf stappen. Uiteindelijk is het bij kwaliteitsmanagement van belang dat iedereen dezelfde instelling heeft. En dezelfde interne doelen nastreeft.

966

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.