Hoe kies je een goede bedrijfsarts? 12
Saved Read later
Deel dit bericht

Hoe kies je een goede bedrijfsarts?

Wil je alles weten over een arbodienst en bedrijfsartsen, bekijk de website van HR navigator dan. Men vertelt je onder andere de volgende zaken. Een arbodienst inhuren is iets wat door veel bedrijven enkel wordt beschouwd als een kwestie die is voorbehouden aan grote bedrijven met meerdere werknemers waarbij moet worden gekeken naar de arbeidsomstandigheden. Dit blijkt niet waar te zijn. Zelfs wanneer jouw personeelsbestand bestaat uit slechts één of een handjevol personeelsleden met een 0 uren contract is een arbodienst verplicht. De overheid heeft een abonnement op een arbodienst in 2017 verplicht gesteld. Dit is in het kader van het welzijn van het personeel. Ieder personeelslid, ongeacht de functie en het aantal werkuren, is beschermd in zijn of haar werkomgeving. Als bedrijfseigenaar word je daarin geholpen door een arbodienst.

De arbodienst bij ziekteverzuim
Ziekteverzuim is iets wat steeds vaker terug komt bij personeel. Zeker in een tijd waarin thuis werken de norm aan het worden is zie je het ziekteverzuim toenemen. De redenen zijn heel divers. Zo kan het feit meespelen dat er thuis geen goede werkruimte is of dat er geen bureau is waar men de werkzaamheden kan uitvoeren. Ook de privé omstandigheden spelen een belangrijke rol bij dit ziekteverzuim. De arbodienst zal dan ook in deze situatie onderzoek laten uitvoeren door een bedrijfsarts. Ziekteverzuim terugdringen is in jouw belang maar zeker ook in dat van de werknemer.

Bekijk ook:
AI en Auteursrecht: efficiëntie en uitdagingen in het digitale tijdperk

Een keuze voor een arbodienst maken
Ga je een arbodienst kiezen dan is het goed om te kijken op de bovengenoemde website van HR navigator. Men heeft een flink bestand arbodiensten en aan de hand van bepaalde vragen kom jij er achter welke arbodienst voor jou het beste is. Daarna krijg je offertes toegestuurd waarbij je vervolgens een keuze maakt. Arbodiensten hebben vaak ieder hun eigen specialisatie en het is goed om daar rekening mee te houden bij jouw keuze.

Een bedrijfsarts kiezen
Een bedrijfsarts werkt doorgaans voor een arbodienst. Wanneer je een bedrijfsarts gaat kiezen is het zaak dat je op een aantal zaken let. Zo is het ook hier weer goed om te kijken naar de specialismen van een bepaalde bedrijfsarts. Wanneer een bezoek aan de arts noodzakelijk is kies je daarnaast een bedrijfsarts die in de buurt van jouw bedrijf gevestigd is. In dat geval kan er gemakkelijk contact worden opgenomen en personeel kan zich eenvoudig tot de bedrijfsarts wenden. Is eer sprake van een bedrijf met personeel wat door het hele land heen woont dan zal er met meerdere regionaal werkende bedrijfsartsen worden samengewerkt.

Wel of geen ondernemingsraad
Heeft jouw bedrijf een ondernemingsraad dan mag er een plan worden opgesteld waarin maatwerk is vastgelegd. Er wordt gekeken welke arbodiensten je inschakelt en welke bedrijfsartsen er werken voor de arbodiensten. Heeft jouw bedrijf geen ondernemingsraad dan val je automatisch onder de vangnetregeling. Je moet dan bij een wettelijk gecertificeerde arbodienst een contract afsluiten.

Deel dit bericht
Read later

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

865

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.