Een schuld bij de bank: is dat wel verstandig? 13
Saved Read later
Deel dit bericht

Een schuld bij de bank: is dat wel verstandig?

Voor veel mensen is het een vervelend gevoel: een schuld uit hebben staan. Het idee dat iemand nog iets van je tegoed heeft kan je dwars zitten. Is het om die reden verstandiger om geen leningen aan te gaan? Of zijn er situaties waarin een schuld uit hebben staan helemaal niet zo’n probleem is?

Bijna iedereen maakt schulden

Er zijn maar weinig mensen die nog nooit in hun leven een schuld hebben gehad. Soms gaat het om hele kleine bedragen die je open hebt staan, vaak bij familie of vrienden. Een rekening die zij even hebben voorgeschoten, bijvoorbeeld tijdens een gezamenlijk avondje uit. Over het algemeen betaal je dit soort schulden snel, binnen een paar dagen, terug en zal het voor beide partijen nauwelijks als een schuld hebben gevoeld.

Maar er zijn meer schulden die een heel groot deel van de bevolking maakt. Denk bijvoorbeeld eens aan een studieschuld. Nu de basisbeurs is afgeschaft is het bijna onmogelijk om je studie te voltooien zonder daarvoor geld te lenen. Gelukkig gaat het in dit geval om een lening met een hele lage rente, maar feit blijft dat de meeste studenten aan hun werkzame leven met een schuld die wacht om afbetaald te worden.

Bekijk ook:
Marketingbudgetten 2023: 9,1% van de bedrijfsomzet

Heb je een koophuis? Dan heb je zeer waarschijnlijk ook een schuld. Er zijn maar heel weinig mensen die hun huis zelf volledig kunnen financieren, een hypotheek is de normaalste zaak van de wereld. Een hypotheek is feitelijk niets anders dan een langlopende schuld, die je verspreid over tientallen jaren afbetaalt.

Goede redenen om geld te lenen

Bovengenoemde schulden zijn voor de meeste mensen bijna onvermijdelijk. Ze zorgen ervoor dat ze kunnen studeren, kunnen wonen; goede redenen om geld te lenen. Je krijgt dit soort leningen ook alleen maar omdat de geldverstrekker erop rekent dat je ze terug kunt betalen. Een student met een voltooide studie zou in staat moeten zijn een baan te vinden waarmee het terugbetalen van de studieschuld geen probleem is. En ook bij het afsluiten van een hypotheek moet je bewijzen genoeg te verdienen om aan je betalingsverplichtingen te voldoen.

Een andere goede reden om geld te lenen is de start van een eigen bedrijf. Hiervoor heb je over het algemeen een startkapitaal nodig, en zakelijk geld lenen is dan vrijwel onvermijdelijk. Misschien geen prettig idee, je leven als ondernemer meteen starten met een schuld, maar feitelijk kan het weinig kwaad. Net als bij een hypotheek zal een bank bij de aanvraag van een bedrijfslening goed bekijken of je in staat bent de lening op een normale manier terug te betalen. Is dat het geval, dan neem je de terugbetaling op in je terugkerende kosten, en gebruik je het geleende geld om je bedrijf verder te laten groeien. Een goed voorbeeld van een lening die je verder kan helpen!

Deel dit bericht
Read later

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.2k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.