curriculum vitae
Saved Read later
Deel dit bericht

De 4 nieuwste sollicitatie- en cv trends

Gaaf! Je staat in de startblokken om een nieuwe baan te vinden. De eerste stap: een cv opstellen. Dat kan met een hippe cv-website, maar ook met een professioneel voorbeeld cv. Eén ding is zeker: in de huidige arbeidsmarkt kom je met een opvallend cv verder dan met het doorsnee papiertje. Lees hier gauw de nieuwste sollicitatie- en cv trends.

1. Een leesbaar cv voor robots

Weleens van een ATS gehoord? Een Applicant Tracking System of recruitmentsysteem is software die wordt gebruikt door recruiters in hun zoektocht naar nieuwe medewerkers. In deze database wordt informatie uit alle binnengekomen cv’s opgeslagen. Met een simpele druk op de knop en passende filters pikken ze er zo de juiste kandidaat uit. Zorg dat de inhoud van jouw curriculum vitae goed wordt opgepikt door deze robots en maak je cv robotproof. Dit doe je zo:

  • Kies voor een standaard bestandsformaat zoals Word of PDF
  • Voeg trefwoorden (en synoniemen hiervan) uit de vacature toe
  • Creëer lijsten en opsommingen
  • Zorg dat je hoofdletters goed gebruikt zodat de robot woordgroepen die met elkaar te maken hebben herkent
  • Benoem vaardigheden en eigenschappen als aparte onderdelen waardoor je meer tekst creëert met de juiste zoekwoorden
Bekijk ook:
Unieke verzendverpakkingen: Dit zijn de nieuwste trends voor webshops in 2024

2. Creativiteit: iconen, kernwoorden en links

Niet te maken met een robot, maar gaat jouw cv door menselijke handen? Dan wordt creativiteit steeds belangrijker. Met een opsomming van opleiding, werkervaring en vaardigheden in een grijze-muizen-cv komt je niet meer ver. Creativiteit tonen is dé trend. Houd in je achterhoofd dat je het de recruiter zo makkelijk mogelijk moet maken. Je cv moet in één oogopslag te bekijken zijn. Het toevoegen van iconen werkt heel goed en ook het gebruik van kernwoorden doet wat het moet doen. Nog andere interessante informatie die je wilt delen? Voeg links toe naar een voorstelvideo, je eigen website of portfolio.

3. Doe de smartphone check

Het weer checken, mails lezen, appjes sturen, social media doorpluizen en ook solliciteren. We doen meer en meer op de smartphone en ook in het sollicitatieproces kun je niet meer zonder mobieltje. Recruiters zijn vaak on the go en sollicitatiebrieven en cv’s worden veel gelezen op de smartphone. Hetzelfde geldt voor sollicitanten, dus het is een must om een smartphone proof cv te sturen. Hoe je dat doet? Door je cv en motivatiebrief online te bewaren. Dan kun je deze eenvoudig aanpassen en opslaan als PDF-bestand. PDF-bestanden kunnen altijd geopend worden waarbij de lay-out geheel intact blijft. Zo kun je snel reageren op de baan van je dromen.

Bekijk ook:
Een eigen McDonald's beginnen? Dit zijn de cijfers en belangrijkste regels

4. Presenteer jezelf in een online video

Een van de nieuwste sollicitatietrends is je cv uitbreiden met een videopresentatie. Waarom? Omdat geluid en beeld meer zeggen dan duizend woorden op papier. Een eenvoudige manier is jezelf interviewen voor de camera. Liever niet zelf in beeld? Met een animatievideo met jezelf in de hoofdrol spring je er ook uit. Werkgevers zijn steeds meer gefocust op de kandidaat achter de sollicitatie. Dankzij een videopresentatie krijgt je toekomstige baas meteen een goede indruk van jou.

Deel dit bericht
Read later

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.7k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.