in

Steden moeten veranderen om nieuwe crisis te voorkomen

Wat moet verandren om nieuwe pandemie te voorkomen?

 

Terwijl de corona-crisis nog niet voorbij is, wordt er ondertussen wel al nagedacht door wetenschappers en beleidsmakers hoe we toekomstige pandemieën kunnen voorkomen. Een van de oplossingen is de herinrichting van onze steden. In deze video onderzoekt Nieuwsuur hoe Nederlandse steden pandemieproof kunnen worden. 

Wereldwijd zijn er miljoenen mensen besmet geweest met corona en zijn er meer dan een half miljoen mensen eraan gestorven. Dat zijn de officiële cijfers, in de praktijk zal dit nog veel hoger zijn geweest. Ook Nederland ontkwam hier niet aan met tienduizenden besmettingen en duizenden doden. Dat aantal had nog veel hoger kunnen uitvallen als er geen maatregelen waren genomen omtrent social distancing. De anderhalve meter afstand houden werd het nieuwe motto van de bevolking. Maar afstand houden van elkaar gaat op sommige plekken vrij moeilijk.

Nederlandse planologen zien kansen om de openbare ruimte van steden aan te passen om zo beter bestand te zijn tegen toekomstige pandemieën. Als steden veranderen, kan een crisis in de toekomst worden voorkomen. Meer groen in de openbare ruimte, en meer ruimte voor voetgangers en fietsers, en het stimuleren van minder autogebruik zijn geopperde ideeën.

Het lijkt misschien voorbarig om al bezig te zijn met het voorkomen van nieuwe epidemieën terwijl de huidige crisis nog niet voorbij is. Dat het toch geen slechte tijdsbesteding is blijkt wel uit het nieuws van afgelopen week. In China ontdekte onderzoekers bijvoorbeeld recent een nieuw griepvirus met een grote pandemie potentie. Hopelijk weten we dat virus wel op tijd in de kiem te smoren.

Lees ook:
Mars in 4K

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Harry Potter baby

Tweede en derde Harry Potter sterren in verwachting van een kindje

Medewerkers cryptobedrijf hebben 50% winst op hun bitcoin salaris