Bizarre noodkreet vanuit Alaska 12
Saved Read later
Deel dit bericht

Bizarre noodkreet vanuit Alaska

Het wil al vele jaren niet echt meer winteren in ons land en daardoor zou je bijna vergeten dat het elders inmiddels weer bar en boos is. In Alaska is het regelmatig – 30° C en dat zijn temperaturen waarbij mensen niet lang kunnen overleven als ze geen beschutting hebben. Tyson Steele woonde midden in de prachtige natuur van deze Amerikaanse staat. Toen een vriend besefte dat hij al een paar weken niets meer van hem had gehoord, schrok hij en waarschuwde de politie. Tijdens de winter in Alaska zijn de afgelegen delen van het land vrijwel onbereikbaar. De politie ging dus met een helikopter op zoek in de uitgestrekte wildernis die uitsluitend uit sneeuw en rotsen leek te bestaan. In het gebied waar Tyson moest wonen zagen ze ineens een bizar teken in de sneeuw.

S.O.S in de sneeuw

De tekens waren enorm groot en zwart en toen ze dichterbij kwamen, zagen ze dat de letters S.O.S. waren gespeld. Ook was een sneeuwhut waar rook dwarrelde uit een schoorsteen goed zichtbaar. Uit de hut kwam een man gekropen: Tyson Steele zwaaide met tranen in de ogen naar de helikopter. Hij had de strijd tegen een kille dood gewonnen.

Bekijk ook:
De 10 meest huiveringwekkende wezens ooit gevangen op camera

Door een fout had Tyson zijn eigen huis in brand zien vliegen. Blussen was geen optie meer en hij had nog net genoeg tijd om noodzakelijke zaken om te overleven naar buiten te slepen, zoals kleding en voedsel. Daarna begon de strijd tegen de kou die 23 dagen zou duren. Als geroutineerde bewoner van de wildernis wist hij dat een sneeuwhut de enige mogelijkheid was om de kou te trotseren. Met de restanten van zijn huis bouwde hij er een voor zichzelf en zijn hond.

Overleven in de kou

Ook een sneeuwhut biedt op de duur voor mens en dier niet voldoende beschutting en het was voor Tyson een zeer bitter moment toen zijn hond de strijd opgaf en stierf. Volkomen alleen besefte hij dat ook hij de strijd zou moeten opgeven zodra de brandstof op zou zijn. De winter was nog maar pas begonnen en de kans dat iemand zich in deze omgeving zou wagen was praktisch nihil. Alleen vanuit de lucht zou er een kleine kans bestaan dat iemand hem zou opmerken als hij er maar voor zorgde dat duidelijk was dat hij in nood verkeerde. Zo ontstond het idee om een S.O.S in de sneeuw te maken. Het was vermoeiend en sloopte zijn laatste krachten. Veel hoop dat het resultaat zou hebben, had hij niet. En toen was daar het geluid van de wieken van de helikopter.

Bekijk ook:
10 Nederlandse uitvindingen die de wereld veranderden

Save Our Souls

Het S.O.S ontstond in de tijd van de morse. Het bestond uit drie punten – drie streepjes – drie punten. Voor het eerst werd het signaal verzonden van een Russisch schip in nood. Nadien werd ook een betekenis gegeven aan de letters die in morse werden verzonden. Save our Ship of Save Our Souls. Ook in deze tijd van moderne communicatiemiddelen is het teken nog steeds zo bekend, dat iedereen het herkent. Het heeft weer een leven gered.

Deel dit bericht
Read later
Rosalyn

Rosalyn is schrijfster en vertaalster. Reizen is haar grootste passie. En wat is er nu leuker dan je passie met je werk te combineren? Zowel thuis als onderweg schrijft ze graag over actuele onderwerpen!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.5k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.