F1 van start: Waarom er dit jaar 3 keer op zaterdag wordt geracet 12
Saved Read later
Deel dit bericht

F1 van start: Waarom er dit jaar 3 keer op zaterdag wordt geracet

Formule 1 is een wereld vol tradities, waar vaak maar al te graag aan vast wordt gehouden. Maar dit jaar lijkt daar in ieder geval enigszins verandering in te komen. Want waar normaal gesproken de race altijd wordt verreden op de zondag, zijn er dit jaar 3 races waarvan we al op zaterdag kunnen genieten. Wat is hier eigenlijk de reden van?

Racen op zaterdag

Een kwalificatie op zaterdag en een race op zondag: Het was decennialang een zekerheid waar iedere Formule 1 fan op kon bouwen. Maar de laatste jaren is door het toevoegen van de sprintraces hier al enige verandering in gekomen. De kwalificatie vond hierdoor in sommige weekenden al op vrijdag plaats, niet altijd tot tevredenheid van alle fans.

Een gegeven leek in ieder geval wel voor altijd te blijven: De Grand Prix op zondag. Maar ook dit blijkt niet langer meer heilig te zijn. Dit seizoen vinden er maar liefst 3 races plaats op de zaterdag, waarvan de eerste twee al voor de deur staan. Het gaat om de volgende 3 races:

  • Bahrein
  • Saoedi-Arabië
  • Las Vegas

Bahrein en Saoedi-Arabië

We beginnen met de Grand Prix van Saoedi-Arabië. De reden voor het zaterdag verrijden van de race heeft te maken met de start van de Ramadan. Op zaterdag 9 maart 2024 begint bij zonsondergang de Ramadan, de dag van de race in Djedda. Hierdoor was het niet mogelijk op zondag te racen.

Als gevolg moest ook meteen de race in Bahrein een dag worden verplaatst. De Grand Prix van Saoedi-Arabië staat namelijk een week later gepland dan die van Bahrein. Wanneer de race in Bahrein op zondag plaatsvindt zouden de teams in tijdnood komen om op tijd alles klaar te hebben voor de volgende race op zaterdag.

Het hele circus reist namelijk via de weg af naar Saoedi-Arabië, waarbij de rit al snel 15 uur in beslag neemt. Een dag minder tijd om alles op te bouwen ging waarschijnlijk voor problemen zorgen bij de teams, waardoor besloten is de Grand Prix van Bahrein ook te verplaatsen naar de zaterdag.

Op zaterdagavond naar Las Vegas

Later in het jaar wordt ook de Grand Prix van Las Vegas op zaterdag verreden. Maar dit heeft op zijn beurt weer een hele andere reden.

De Grand Prix van Las Vegas is namelijk een van de meest bekeken en prestigieuze races in de wereld van de Formule 1. Het evenement trekt niet alleen fans uit de Verenigde Staten, maar ook uit Europa, die de race willen bijwonen of op televisie willen volgen. Om deze reden is het van cruciaal belang om een tijdstip te kiezen dat zowel het Amerikaanse als het Europese publiek tevreden stelt.

Het kiezen van de juiste dag en het juiste tijdstip voor de Grand Prix van Las Vegas is een uitdaging. Het evenement moet plaatsvinden op een tijdstip dat gunstig is voor zowel de Amerikaanse als de Europese fans. Dit is echter niet altijd eenvoudig, aangezien de tijdzones tussen de Verenigde Staten en Europa aanzienlijk verschillen.

Om deze reden heeft de organisatie van de Grand Prix van Las Vegas besloten om de race op zaterdagavond te houden. Dit tijdstip is ideaal voor het Amerikaanse publiek, dat de race kan bekijken op een tijdstip dat gunstig is voor hen.

In Nederland zullen we er overigens weinig van merken. Door het grote tijdsverschil is de race bij ons in de ochtend te bekijken. We moeten er hier in Europa overigens wel vroeg voor ons bed uit, aangezien de race al rond zes uur s ’ochtends zal worden verreden.

266

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.