Poll: Moet het coronatoegangsbewijs worden afgeschaft? 13
Saved Read later
Deel dit bericht

Poll: Moet het coronatoegangsbewijs worden afgeschaft?

Deze week zijn er al meerdere versoepelingen van de coronamaatregelen doorgevoerd, maar niet iedereen vindt dat genoeg. Veel mensen willen ook het coronatoegangsbewijs zien verdwijnen en ook in de politiek zijn er steeds meer partijen kritisch op de coronapas. Het kabinet wil de pas echter houden en denkt zelfs over verdere uitbreiding van gebruik, om zo het aantal besmettingen in ons land tegen te gaan. Wat vind jij? Is het tijd om het coronatoegangsbewijs af te schaffen? Of kunnen we nog beter even gebruik blijven maken van de pas? Deel je mening in de onderstaande poll, of laat een reactie achter!

Op dit moment hebben we bijna overal een coronatoegangsbewijs om binnen te komen. Wil je een koffie drinken bij een cafeetje? Eerst de pas laten scannen. Zin om een hapje te eten bij een leuk restaurant? Laat die pas maar zien, anders mag je niet komen eten. Een filmpje kijken in de bioscoop? Toon de pas. Cultuur snuiven in het museum? Je raadt het al; waar is je pas? Maar, is dat nu echt wel nog nodig?

Bekijk ook:
Top 10 complottheorieën over het coronavirus

Is het coronatoegangsbewijs nog wel effectief (genoeg)?

Bijna overal wordt het coronatoegangsbewijs nu gebruikt als een middel om het aantal besmettingen met het virus in ons land te remmen. Het kabinet vindt dit nog steeds een goede maatregel, maar is dat wel terecht? Onderzoekers van de TU Delft, UMC Utrecht en Populytics concluderen namelijk dat de 3G en 2G pas op dit moment een stuk minder effectief zijn in het tegengaan van het virus. Het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames wordt weliswaar gedempt, maar het effect is door de Omikronvariant een stuk minder.

Volgens minister van Volksgezondheid Ernst Kuiper kan de coronapas een 15 procent dempend effect hebben. Dat klinkt misschien wel mooi, maar dat cijfer wordt alleen gehaald als het bewijs op veel meer plekken wordt ingevoerd. In werkelijkheid heeft de pas dus nog een veel kleiner effect. De vraag is of het dan nog wel acceptabel en proportioneel is om de pas te handhaven, terwijl het een enorme invloed heeft op het dagelijkse leven van de mensen en het weinig effect heeft op het aantal besmettingen? Veel mensen vinden van niet.

Bekijk ook:
Poll: Welke complottheorieën over het coronavirus geloof jij (niet)?

Politieke partijen vrezen dat tijdelijke coronapas niet tijdelijk is

In de Tweede Kamer zijn er ook steeds meer kritische geluiden te horen over de coronapas. De partijen zijn bang dat de pas niet meer verdwijnt en een permanent middel blijft om het virus te bestrijden.

Zo stelde ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers tijdens een debat dat er nagedacht moet worden over het loslaten van het coronatoegangsbewijs. De leider van de kleinste regeringspartij stelt dat sommige maatregelen – zoals de pas – nu niet meer gepast zijn, sinds het virus veel milder is. Dat is ook wat veel oppositiepartijen willen horen, want die zijn ook geen van de pas – en al helemaal niet van 2G.

Kabinet blijft voorstander van coronatoegangsbewijs

Het lijkt er echter nog niet op dat het kabinet bereid is om het coronatoegangsbewijs vaarwel te bieden. Minister Kuipers liet tijdens de persconferentie al blijken dat de pas – volgens hem – nog nodig is. En ook wordt er nog gesproken over een 2G variant voor sommige plekken. Waarschijnlijk is de coronapas dus voorlopig nog wel even nodig in Nederland.

Dat het kabinet de pas nog niet wil afschaffen heeft te maken met besmettingsgolf die nu gaande is in Nederland. Op donderdag werden er maar liefst 64 duizend positieve testen genoteerd en dan is er nog sprake van een achterstand. Experts houden zelfs rekening met dagelijks 100 duizend besmettingen met Omikron. En wekelijks zouden wel eens 2 miljoen mensen besmet kunnen raken. Met de pas hoopt het kabinet die cijfers dus enigszins te kunnen dempen, maar ja; is dat wel effectief en proportioneel genoeg?

Op de ziekenhuizen is het tot nu toe nog niet veel drukker geworden. Zo liggen er nu iets meer dan 1,1 duizend mensen in het ziekenhuis met een coronabesmetting. En zijn er iets meer dan 200 mensen op de intensive care met corona te vinden. Het aantal mensen in de ziekenhuizen neemt de laatste tijd wel weer iets toe, maar op de ic's blijft de druk afnemen.

Wat vind jij?

Hoe denk jij erover? Is het tijd om het coronatoegangsbewijs af te schaffen? Of kan de coronapas nog beter even gebruikt blijven worden? Deel je stem in de onderstaande poll, of laat een reactie achter!

  • Moet het coronatoegangsbewijs worden afgeschaft?

    • Ja, tijd om de pas af te schaffen!
    • Nee, die pas hebben we nog nodig om het aantal besmettingen lager te houden!
Deel dit bericht
Read later
Nick

Hey, ik ben Nick. Ik heb een passie voor films, televisieseries, schrijven, lezen, games, politiek, sport en social media. Als Trendwatcher zal ik vooral de focus op deze onderwerpen leggen. Ooit hoop ik nog een boek te schrijven, maar voor nu blijft het vooral bij artikelen voor websites. Veel leesplezier gewenst!

2 Comments

  1. Annie Reply

    De mensen die voor, het toegangsbewijs zijn denken dat een papiertje ‘iets’ tegenhoud. Het zou slim zijn als ze zich echt, zouden verdiepen in deze materie. Een Coronatoegangsbewijs is discriminerend….. Grondwet: Artikel 1. Gelijke behandeling en het tegengaan van discriminatie zijn de voorwaarden voor een tolerante rechtsstaat. Onder discriminatie of discrimineren wordt verstaan elke vorm van onderscheid, elke uitsluiting, beperking of voorkeur die ten doel heeft of ten gevolge kan hebben dat de erkenning, het genot of de uitoefening op voet van gelijkheid van de rechten van de mens en de fundamentele vrijheden op politiek, economisch, sociaal of cultureel terrein of op andere terreinen van het maatschappelijk leven wordt teniet gedaan of aangetast.’

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2.1k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.