alcohol verkeer verboden
Saved Read later
Deel dit bericht

Moet alcohol verboden worden in het verkeer?

Op dit moment mag je als ervaren bestuurder nog twee glaasjes alcohol drinken voordat je gaat rijden, maar als het aan het Europees Parlement ligt gaat dit binnenkort veranderen. Het Europees Parlement wil dat het promillage omlaag gaat naar 0,0‰, oftewel, helemaal geen alcohol meer.

Alcohol in het verkeer

Vaak denken mensen dat zij met een drankje op wel prima achter het stuur kunnen kruipen, maar het ongevalsrisico bij een bloedalcoholgehalte van 0,5‰ is maar liefst 1,4 keer hoger dan bij het nuchter rijden. Verslechtering in het rijgedrag is sneller merkbaar bij jongere bestuurders, maar ook oudere bestuurders hebben last van een verminderd reactievermogen en andere bijkomende effecten. Helaas zijn er jaarlijks nog tientallen verkeersongevallen met dodelijke gevolgen door het gebruik van alcohol in het verkeer.

Geen alcohol achter het stuur

Het Europees Parlement wil deze maatregel invoeren om de “Vision Zero” waar te maken. Hiermee wordt bedoeld dat het aantal verkeersdoden en ernstig gewonden door heel Europa teruggebracht wordt tot bijna nul. In 2019 kwamen er ruim 23.000 mensen om het leven bij verkeersongevallen. Het gaat hierbij niet alleen om verkeersongevallen door gebruik van alcohol.

Lastig uit te voeren

In de praktijk blijkt het nogal lastig om altijd met 0.0‰ achter het stuur te kruipen. Als je bijvoorbeeld op de zondagavond gezellig een drankje met de buren doet, dan kan dit op maandagochtend nog steeds in je bloed zitten. Dit brengt de nodige uitdaging met zich mee als je de volgende ochtend wel gewoon naar je werk moet gaan, maar onderweg controle krijgt. Hoe snel alcohol afgebroken wordt is per persoon verschillend. Hoewel er vaak wordt gezegd dat een sterke kop koffie of een koude douche het proces doet versnellen, is er geen shortcut om sneller het alcohol uit je bloed te krijgen.

Regels alcohol in het verkeer

We maken onderscheid tussen ervaren bestuurders en beginnende bestuurders. Je wordt als ervaren bestuurder beschouwd als je minimaal 5 jaar je rijbewijs hebt. Een beginnend mannelijke bestuurder mag dan ook maar 1 glas alcohol drinken, terwijl een ervaren mannelijke bestuurder er twee mag. We hebben het over mannelijke bestuurders omdat vrouwen nog iets minder mogen drinken. Als beginnend vrouwelijke bestuurder mag je slechts een half glas alcohol, en als ervaren vrouwelijke bestuurder 1 tot 1,5 glas. Dit heeft te maken met de verhoudingen en hoe het lichaam dit afbreekt.

Maatregelen te hoog promillage

Heb je het iets te bont gemaakt en ligt jouw promillage op dit moment hoger dan het maximaal mag zijn? Dan krijg je sowieso een boete. Als je als ervaren bestuurder een bloedalcoholgehalte van 0.8‰ hebt, dan krijg je ook nog een educatieve maatregel van het CBR. Een beginnend bestuurder krijgt dit bij 0.5‰. Krijg je twee veroordelingen voor alcohol in het verkeer binnen vijf jaar, en heb je de tweede keer een alcoholpromillage van minimaal 1,3‰? Dan mag jouw rijbewijs ook ingevorderd worden.

Het promillage wordt getest middels een adem- of blaastest. Dit wordt gedaan bij een staandehouding, na een ongeval, of tijdens een routinecheck op een bepaalde weg. Of je mee moet naar het politiebureau voor een bloedonderzoek is afhankelijk van de uitslag.

Bekijk ook:
Poll: Moet ontgroenen worden afgeschaft?

  • Moet alcohol verboden worden in het verkeer?

    • Ja!
    • Nee!
    • Misschien
Sandra Vernon

Hallo, ik ben Sandra! Ik ben 24 jaar en woonachtig in Zuid-Holland. Ik schrijf graag over criminaliteit, maar ook het gezinsleven, dieren, zorg en erotiek zijn voor mij geen onbekend terrein. In mijn vrije tijd lig ik het liefst in bed een serie te kijken, meestal crime of ziekenhuis gerelateerd. Heb je een interessant onderwerp waar je graag meer over leest? Stuur mij dan een berichtje!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.4k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.