Wat zijn de meest bedreigde diersoorten? 12
Saved Read later
Deel dit bericht

Wat zijn de meest bedreigde diersoorten?

Het gaat momenteel niet goed met de dieren op onze planeet. Veel diersoorten worden namelijk met uitsterven bedreigd. Als we niet snel iets veranderen, dan zullen veel diersoorten voor altijd verdwijnen. In dit artikel geven we een overzicht van de meest bedreigde diersoorten.

  • 38 procent van de plant- en diersoorten wordt momenteel bedreigd.
  • Sinds 1970 is de groepsgrootte van vissen, vogels, zoogdieren, amfibieën en reptielen met 68 procent afgenomen.
  • Meer dan 35.000 soorten worden met uitsterven bedreigd.
    • 40 procent van de amfibieën wordt met uitsterven bedreigd
    • 26 procent van de zoogdieren wordt met uitsterven bedreigd
    • 14 procent van de vogels wordt met uitsterven bedreigd
    • 33 procent van de haaien en roggen wordt met uitsterven bedreigd
  • Veertien diersoorten worden ernstig bedreigd, en dreigen binnenkort uit te sterven.

Veel diersoorten worden dus met uitsterven bedreigd, maar volgens het World Wide Fund for Nature staan veertien daarvan er relatief erg slecht voor. Hieronder volgen de meest bedreigde diersoorten volgens het WWF:

Amoerluipaard

Bij luipaarden denk je vaak aan de Afrikaanse savanne, maar deze diersoort is ook (nog) te vinden in het verre oosten van Rusland, dichtbij de grens van Korea. Door vernietiging van zijn leefgebied en jagers is deze diersoort bijna uitgestorven. Momenteel schat het WFF dat er ongeveer nog 84 Amoer luipaarden rondlopen, en daarmee is de kans groot dat de diersoort deze eeuw van de aardbodem verdwijnt.

Zwarte neushoorn

De zwarte neushoorn is ook een diersoort dat momenteel met uitsterven wordt bedreigd. Momenteel zijn er maar 5.600 zwarte neushoorns op onze planeet te vinden, en dat is nou niet bepaald veel. Dat is vooral te wijten aan de jacht op de zwarte neushoorn. Tussen 1960 en 1995 is 98 procent van de zwarte neushoorn populatie uitgemoord. Enige positieve kanttekening is dat het de laatste tijd beter gaat met het beestje, want tot een aantal jaar terug waren er zelfs minder dan 2.500 zwarte neushoorns op aarde.

Orang-oetan

Het gaat ook slecht met de orang-oetans. Een eeuw geleden waren er nog ruim 230.000 orang-oetans, maar dat aantal is nu bijna gehalveerd. Je kan drie orang-oetansoorten onderscheiden, en het gaat niet bepaald lekker met alle drie de soorten. Je kan momenteel nog ruim 100.000 Borneose orang-oetans vinden. Daarnaast zijn er ook nog iets minder dan 14.000 orang-oetans op Sumatra. En tellen we minder dan 800 Tapanuli orang-oetans, wat tevens de meest bedreigde orang-oetan soort is.

Bekijk ook:
Voor honderden euro's opgelicht: Hoe werken cashtraps precies?

Cross River gorilla

Een aapsoort die nog meer met uitsterven wordt bedreigd is de Cross River gorilla. De Cross River gorilla leeft vooralsnog in Kameroen en Nigeria, maar voor hoe lang is maar de vraag. Naar schatting is de populatie tussen de 200-300 groot. Daarmee is de kans groot deze gorilla de volgende eeuw niet meer redt.

Oostelijke laaglandgorilla

Helaas gaat het ook niet goed met de oostelijke laaglandgorilla. In 1990 telde men nog zo'n 17.000 van deze diersoort, maar ondertussen is dit waarschijnlijk met meer dan 50 procent gedaald. Dat zijn natuurlijke geen goede cijfers. De gorilla wordt vooral bedreigd door jagers en door rebellen.

Westelijke laagland gorilla

Ook de westelijke laagland gorilla heeft het niet bepaald makkelijk tegenwoordig. Hoeveel er nog in leven zijn is niet duidelijk, maar wetenschappers schatten dat in de laatste 25 jaar de populatie met ongeveer 60 procent is afgenomen. Die trend moet snel stoppen, anders verdwijnt ook deze gorillasoort van onze planeet.

Karetschildpad

Zeeschildpadden leven al miljoenen jaren op aarde, maar misschien dat het straks einde verhaal is voor de Karetschildpad. Dat komt doordat er fanatiek op het dier wordt gejaagd vanwege zijn mooie schild en het smakelijke vlees, daarnaast wordt hun leefgebied ook flink aangetast door de vernieling van hun nesten en de koraalriffen. Ook moet de schildpad oppassen voor visnetten. Al met al is het momenteel geen goede tijd om een Karetschildpad te zijn, en wetenschappers schatten dat de populatie met meer dan 80 procent is afgenomen in de laatste tijd. Er zijn wel diverse fokprogramma's gestart om het uitsterven te voorkomen, dus misschien is er nog hoop voor het beestje.

Javaanse neushoorn

Van alle neushoornsoorten staat de Javaanse neushoorn er momenteel het slechtste voor. De diersoort is bijna uitgestorven en momenteel zijn er ongeveer nog maar 60 van in leven. Die leven samen in het Ujun Kulon National Park in Java, maar voor hoelang nog?

Bekijk ook:
Apple overtroeft Samsung: Een vergelijking van prijs en prestaties

Saola

Heb je ooit van een Saola gehoord? Waarschijnlijk niet, en dat is ook niet zo gek want dit beestje kennen we pas sinds 1992. Het beestje is zo zeldzaam dat wetenschappers ze pas vier keer in totaal zijn tegengekomen. Ze weten daardoor niet hoeveel Saola's er op de wereld leven, maar de kans is groot dat dit aantal niet bepaald hoog is.

Sumatraanse olifant

Op het eiland Sumatra vind je meerdere bedreigde diersoorten, en een daarvan is de Sumatraanse olifant. In deze eeuw is de populatie meer dan gehalveerd, en dat is vooral te wijten aan de ontbossing voor landbouwgrond en agressieve bewoners. Momenteel zijn er nog zo'n 2400-2800 Sumatraanse olifanten in leven, en daarmee is de diersoort ernstig bedreigd.

Sumatraanse neushoorn

Vergeleken met de Sumatraanse olifant, staat de Sumatraanse neushoorn er nog slechter voor. Er zijn namelijk nog minder dan 80 exemplaren van deze diersoort over. Er zijn wel fokprogramma's opgestart om deze diersoort te redden, maar vooralsnog hebben slechts twee neushoorns een babyneushoorntje geproduceerd. Dat moet toch echt beter, wil de Sumatraanse neushoorn de tweeëntwintigste eeuw halen.

Sunda tijger

Veel bedreigde diersoorten vind je dus in Indonesië en dat geldt ook voor de Sunda tijger. Deze tijger leefden vroeger op meerdere Indonesische eilanden. Maar deze diersoort leeft nu alleen nog maar op Sumatra. De Indonesische regering doet veel pogingen om de diersoort te redden, maar momenteel bestaan er nog minder dan 400 exemplaren van deze diersoort. Dat wordt dus nog een flinke uitdaging om deze tijger te redden.

Californische bruinvis

Een diersoort die er pas echt slecht voor staat is de Californische bruinvis, ook wel bekend als de Vaquita. Wetenschappers schatten dat er nog maar tien Californische bruinvissen in leven zijn. Dus ja, dat ziet er niet bepaal goed uit voor de toekomst. Dat komt vooral door illegale visvangst, want deze beestjes raken snel verstrikt in netten en verdrinken dan. Zielig he..

Indische bruinvis

Helaas gaat het ook niet goed met de Indische bruinvis, al staat deze diersoort er vergeleken met de Californische bruinvis er nog redelijk goed voor. Momenteel wordt de populatie namelijk geschat op de 1000-1800 exemplaren. Het beestje is te vinden in de Jangtsekiang rivier in Azië. Vroeger was daar ook een andere dolfijnsoort te vinden, maar die is inmiddels wel uitgestorven.

Deel dit bericht
Read later
Avatar foto
Nick

Hey, ik ben Nick. Ik heb een passie voor films, televisieseries, schrijven, lezen, games, politiek, sport en social media. Als Trendwatcher zal ik vooral de focus op deze onderwerpen leggen. Ooit hoop ik nog een boek te schrijven, maar voor nu blijft het vooral bij artikelen voor websites. Veel leesplezier gewenst!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.7k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.