in

Trump’s ”Deal of the Century” nu al mislukt?!

Donald Trump

Take it or leave it: Trump’s plan voor vrede heeft meer kans op het creëren van een nieuwe oorlog in het Midden-Oosten. Het vredesplan van President Donald Trump blijkt volgens analisten vooral een koloniaal plan wat de wensen van de Palestijnen en VN beslissingen naast zich neer legt.

Het vredesplan zou volgens Trump voordelen hebben voor zowel de Palestijnen als de Israëli’s. Het blijkt echter vooral een manifestatie van de arrogantie van Washington. Het laat zien dat de Verenigde Staten van mening zijn dat ze eigenhandig gevoelige internationale problemen kunnen oplossen zonder rekening te houden met de Verenigde Naties met betrekking tot bijvoorbeeld de status van Jeruzalem.

Volgens Afshin Rattansi van RT news laat het bepalen van de status van Jeruzalem zien dat er vooral een 19e-eeuwse echo van een koloniale houding uitgaat van het plan. Juist deze houding heeft het Midden-Oosten een plek van terugkerend terrorisme gemaakt aldus Rattansi.

De voormalig ambassadeur van het Verenigd Koninkrijk voor de Palestijnse Autoriteit Sir Richard Dalton merkte op dat het eenzijdig besluit over de status van Jeruzalem een ”de facto schending van de 2017 VN-resolutie” inhoud. Hij noemde het tevens een schending van de vierde conventie van Geneva. Toch geloofd de administratie van Trump er volgens Dalton in dat ze het recht hebben om eenzijdig de status te bepalen. Hij wees ook op de acceptatie van de regering Trump van de annexatie van de Golan hoogte door Israël van Syrië.

Bekijk ook:
Wat zegt hij nu weer ?! - Donald Trump Quiz

Vrede onwaarschijnlijk

Het voorstel van Trump heeft er alle schijn van geen vrede te brengen naar het Midden-Oosten. Palestijnen krijgen een deal welke enkel door Amerika en Israël is gemaakt volgens de Amerikaanse diplomaat Jim Jatras. Volgens hem is de deal meer een ultimatum dan een afspraak.

Het is een take it or leave it plan, het plan is wat Israël en Amerika bieden (aan de Palestijnen) en als deze niet akkoord gaan dan zullen ze meer nemen. Dit was volgens Jatras ook de reden dat Trump de Palestijnen aangaf dat de deal hun laatste kans was. Ze kunnen de deal accepteren of anders krijgen ze niets.

Pentagon official Michael Maloof gaf aan dat de deal juist daarom al mislukt is nog voor hij is gemaakt. Voor een overeenkomst heb je namelijk beide (Israëli’s en Palestijnen) nodig om akkoord te gaan.

Deal niet de bedoeling

Volgens Jatras is een deal helemaal niet de bedoeling. Als de Palestijnen niet tekenen voor de deal kan Israël met goedkeuring van de Verenigde Staten verder gaan met het annexeren van gebieden op de West Bank en in de Jordaan vallei.

Bekijk ook:
15 Bizarre uitspraken van Donald Trump

Jatras verwacht dan ook dat dit snel zal gebeuren en dat Washington de annexaties zal erkennen net als bij de Golan hoogte.

De komediant Lee Camp sprak zich ook uit tegen de deal van de eeuw. Volgens hem liegt de Amerikaanse regering al jaren over de vredesplannen en deze ”twee staten oplossing” is niet anders. De deal gebracht samen met Netanyahu miste volgens Camp vooral Palestijnse vertegenwoordiging.

Deal brengt waarschijnlijk oorlog

De consensus is vooral dat de deal van de eeuw vooral de potentie heeft om oorlog te brengen. De Palestijnen hebben zich al sterk tegen de deal uitgesproken en de terroristische Hamas heeft al gedreigd met een nieuwe Intifada (Palestijns gewapend verzet tegen de Israëlische staat en haar burgers). De kans op een nieuwe oorlog is met die dreiging volgens analisten reel.

Ook goed nieuws voor de Palestijnen

Hoewel de Palestijnen zich vooral verzetten tegen de deal is het plan van Trump tot nu toe voor hen het meest positief in vergelijking met andere vredesplannen. De Palestijnen krijgen in het plan een eigen staat waarbij de West Bank met Gaza verbonden zal worden door wegen en tunnels. Ook krijgen de Palestijnen van de Amerikanen geld om de economie op te bouwen en extra gebieden langs de grens met Egypte.

Bekijk ook:
Trump breekt quarantaine om te zwaaien naar fans

Hiervoor moeten ze wel erkennen dat Israël een Joodse staat is met bestaansrecht. Ook de strijd tegen Israël moet opgezegd worden. Tot op heden maken de Palestijnen er echter geen geheim van te streven naar een Palestijnse staat in heel het gebied wat hedendaags Israël en de Palestijnse gebieden beslaat. Vrede lijkt dan ook nog altijd ver weg, de roep om een nieuwe intifada laat in ieder geval niet zien dat de Palestijnse kant open staat om ook maar aan de tafel aan te schuiven.

De gehele tekst van Trump’s deal van de eeuw kun je hier lezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.