tabaksfabrikanten omkopen supermarkten
Rene Van Den Berg/123rf.com
Saved Read later
Deel dit bericht

Tabaksfabrikanten krijgen boete voor omkopen supermarkten

Uit een onderzoek van de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) blijkt dat tabaksfabrikanten supermarkten hebben omgekocht voor een mooi plekje in de schappen. Er zouden miljoenen betaald zijn volgens het onderzoek. Tabaksfabrikanten kunnen dan ook forse boetes tegemoet zien.

Tabaksfabrikanten omkopen supermarkten

Zes (middel)grote supermarktketens zijn betrokken geweest bij het onderzoek. Hierbij zijn 51 samenwerkingsovereenkomsten achterhaald met de tabaksindustrie. Volgens staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) gaat het in alle gevallen om onrechtmatige afspraken over vergoedingen. Het waren overeenkomsten waar bijvoorbeeld in stond dat de supermarkten geld zouden krijgen als hun tabaksproducten goed zichtbaar waren in een schap of zelfs exclusief in het schap kwamen te liggen.

Boete tabaksfabrikanten

Een dergelijke boete kan voor de fabrikanten in het beginsel 45.000 euro kosten, en oplopen tot 450.000 euro bij herhaling. De vergoeding voor supermarkten varieerde tussen de 10.000 euro en 2 miljoen euro per jaar. Het is niet de eerste keer dat tabaksfabrikanten de fout in gaan. Eerder zouden zij ook al afspraken gemaakt hebben met tabaksspeciaalzaken.

Bekijk ook:
Dit kunnen rokers de komende jaren nog verwachten

Verkoop tabak verboden

Het is de bedoeling dat supermarkten vanaf 2024 geen tabak meer mogen verkopen. Vanaf 2022 worden sigarettenautomaten al verboden. In 2030 moet tabak alleen nog in speciaalzaken verkrijgbaar zijn. De supermarkten zijn het echter niet eens met het verbod in 2024. Zij vinden het oneerlijk dat tankstations en winkels zoals de Primera dan nog wel tabak mogen verkopen. Een woordvoerder van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) zegt dat zij niet begrijpen waarom de overheid niet gewoon één duidelijke datum kiezen waarna tabak alleen nog in tabaksspeciaalzaken beschikbaar zijn. Het nut van een stappenplan voor het rookbeleid zien zij niet echt op de manier zoals hij nu is.

Stop verkoop tabak heeft grote gevolgen

Op dit moment wordt een groot gedeelte van de verkoop van sigaretten door de supermarkten gedaan. Maar de kleine winkeliers buiten de grote steden zouden het hardst geraakt worden als supermarkten geen tabak meer mogen verkopen en tankstations wel. De branche ziet het nut van het komen tot een rookvrije generatie wel in, maar door de supermarkten dit te verbieden en de rest niet zou de verkoop alleen maar naar andere kanalen verplaatst worden.

Bekijk ook:

Sandra Vernon

Hallo, ik ben Sandra! Ik ben 24 jaar en woonachtig in Zuid-Holland. Ik schrijf graag over criminaliteit, maar ook het gezinsleven, dieren, zorg en erotiek zijn voor mij geen onbekend terrein. In mijn vrije tijd lig ik het liefst in bed een serie te kijken, meestal crime of ziekenhuis gerelateerd. Heb je een interessant onderwerp waar je graag meer over leest? Stuur mij dan een berichtje!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.2k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.