in

Tabaksfabrikanten krijgen boete voor omkopen supermarkten

De boete kan oplopen tot 450.000 euro

tabaksfabrikanten omkopen supermarkten
Rene Van Den Berg/123rf.com

Uit een onderzoek van de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) blijkt dat tabaksfabrikanten supermarkten hebben omgekocht voor een mooi plekje in de schappen. Er zouden miljoenen betaald zijn volgens het onderzoek. Tabaksfabrikanten kunnen dan ook forse boetes tegemoet zien.

Tabaksfabrikanten omkopen supermarkten

Zes (middel)grote supermarktketens zijn betrokken geweest bij het onderzoek. Hierbij zijn 51 samenwerkingsovereenkomsten achterhaald met de tabaksindustrie. Volgens staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) gaat het in alle gevallen om onrechtmatige afspraken over vergoedingen. Het waren overeenkomsten waar bijvoorbeeld in stond dat de supermarkten geld zouden krijgen als hun tabaksproducten goed zichtbaar waren in een schap of zelfs exclusief in het schap kwamen te liggen.

Boete tabaksfabrikanten

Een dergelijke boete kan voor de fabrikanten in het beginsel 45.000 euro kosten, en oplopen tot 450.000 euro bij herhaling. De vergoeding voor supermarkten varieerde tussen de 10.000 euro en 2 miljoen euro per jaar. Het is niet de eerste keer dat tabaksfabrikanten de fout in gaan. Eerder zouden zij ook al afspraken gemaakt hebben met tabaksspeciaalzaken.

Bekijk ook:
Dit kunnen rokers de komende jaren nog verwachten

Verkoop tabak verboden

Het is de bedoeling dat supermarkten vanaf 2024 geen tabak meer mogen verkopen. Vanaf 2022 worden sigarettenautomaten al verboden. In 2030 moet tabak alleen nog in speciaalzaken verkrijgbaar zijn. De supermarkten zijn het echter niet eens met het verbod in 2024. Zij vinden het oneerlijk dat tankstations en winkels zoals de Primera dan nog wel tabak mogen verkopen. Een woordvoerder van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) zegt dat zij niet begrijpen waarom de overheid niet gewoon één duidelijke datum kiezen waarna tabak alleen nog in tabaksspeciaalzaken beschikbaar zijn. Het nut van een stappenplan voor het rookbeleid zien zij niet echt op de manier zoals hij nu is.

Stop verkoop tabak heeft grote gevolgen

Op dit moment wordt een groot gedeelte van de verkoop van sigaretten door de supermarkten gedaan. Maar de kleine winkeliers buiten de grote steden zouden het hardst geraakt worden als supermarkten geen tabak meer mogen verkopen en tankstations wel. De branche ziet het nut van het komen tot een rookvrije generatie wel in, maar door de supermarkten dit te verbieden en de rest niet zou de verkoop alleen maar naar andere kanalen verplaatst worden.

Bekijk ook:
Ook Nederland kent een aantal opmerkelijke verboden

Bekijk ook:

Foutje gezien? Laat het ons weten! Selecteer de tekst en druk Ctrl+Enter.

Geschreven door Sandra Vernon

Hallo, ik ben Sandra! Ik ben 22 en oorspronkelijk kom ik uit Zeeland maar ik woon sinds 2018 in Ridderkerk, verhuisd voor de liefde. Bij die verhuizing kwam ook gelijk de titel stiefmoeder, gratis en voor niets! Alhoewel ik liever bonus moeder gebruik, het woord stiefmoeder heeft zo'n negatieve reputatie dankzij Disney. Ik ben graag op de hoogte van wat er allemaal om ons heen gebeurt en schrijf hier dan ook graag over als ik er tijd voor kan vinden. Met drie kinderen in huis is tijd voor jezelf niet altijd even makkelijk te vinden!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Kerst 2020: zo vieren celebs dit jaar kerstmis

Wat u altijd al wilde weten over private lease