Nederlanders op de vlucht voor vlammenzee in Turkije 12
Nederlanders op de vlucht voor vlammenzee in Turkije
Saved Read later
Deel dit bericht

Nederlanders op de vlucht voor vlammenzee in Turkije

In Turkije teisteren al dagen grote bosbranden diverse gebieden. De Nederlandse Carmi van der Kolk moest op stel en sprong samen met haar gezin, haar appartement verlaten. Verderop, op een groot vakantieresort waar een bruiloft werd gehouden, moest Tamer maken dat hij weg kwam omdat de vlammen steeds dichterbij kwamen. Huizen in de buurt van dat resort gingen in vlammen op. 

Mensen hebben in Turkije alles verloren wat zij hadden. Huizen zijn volledig platgebrand en hele dorpen zijn verwoest. Honderden mensen zijn geëvacueerd. Er zijn negen mensen omgekomen als gevolg van de natuurbranden.

Maken dat ze weg kwamen

Carmi Van Der Kolk vertelt vanuit haar nieuwe appartement in ILica hoe de bosbranden alles om zich heen in lichterlaaie zette en alles op hun weg meedogenloos vernietigden. Zij moest samen met haar gezin vluchten voor de vlammen. Het was een grote nachtmerrie toen zij op stel en sprong moesten maken dat zij weg kwamen. Ze zijn er erg door aangedaan en hebben pas vannacht weer een beetje kunnen slapen.

Paspoort gepakt en direct in de auto gesprongen

Carmi vertelt dat zij met haar gezin aan het zwembad lag en de lucht opeens gitzwart kleurde. De zwarte wolken hingen vlak boven hun appartement. Het was bijzonder dreigend om dat te zien. Ze zagen hoe de vlammen uit de bergen schoten. Samen met een ander Nederlands gezin hebben ze vliegensvlug hun paspoorten gepakt en zijn in de auto gesprongen.

De gezinnen waren net op tijd weg. Ze zagen later dat het appartement waaruit zij gevlucht waren nog wel gespaard gebleven was maar dat even verderop een heel dorp totaal verwoest was.

Bruiloft afgelast 

Door heel het land zijn er ontzettend veel brandhaarden. Tamer die met vrouw en kinderen in Antalya verblijft in verband met een bruiloft verteld dat er een feest was met honderden gasten. Zij waren allemaal buiten aan het feest vieren, in verband met Corona, toen het feest moest worden stilgelegd. Zij zagen een paar kilometer verderop de huizen in vlammen opgaan. De feestvreugde daalde direct tot een dieptepunt en er werd besloten niet verder te feesten. Dat voelde niet goed verteld Tamer.

Het gevaar is nog niet geweken

De hele dag vliegen blustoestellen over de bergen. De lucht is aardedonker en er daalt constant as neer. Carmi en haar gezin willen echter nog niet naar huis. Zij wil de mensen helpen die alles verloren hebben en regelt zoveel mogelijk. Hulp is nu keihard nodig vindt zij.

Bekijk ook:
Vreselijke bosbranden teisteren Turkije

1.5k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.