Meer mensen verdronken in 2020 12
Saved Read later
Deel dit bericht

Meer mensen verdronken in 2020

In 2020 verdronken 107 Nederlanders verdronken, dat waren er 31 meer dan in 2019. Daarnaast verdronken er vorig jaar ook 30 niet-inwoners in ons land. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. 

Geen mooie cijfers voor Nederland op het gebied van verdrinkingen in 2020, want hier zien we een flinke cijfers. Waar er in 2019 “slechts” 76 inwoners verdronken, steeg dat aantal een jaar later naar 107 verdrinkingen. Het aantal mannen dat verdronk steeg in een jaar tijd van 64 naar 85, en bij de vrouwen steeg het aantal verdrinkingen van 12 naar 22.

In de afgelopen twintig jaar verdronken er gemiddeld 87 inwoners van Nederland per jaar. Vergeleken met dit gemiddelde is het aantal verdrinkingen in 2020 dus ook flink hoger.

Bekijk ook:
Top 10 doodsoorzaken ter wereld

Verdrinkingen in Nederland door de jaren heen

In 2020 zagen we weliswaar een stijging van het aantal verdrinkingen, door de jaren heen ontstaat er echter een wat positiever beeld. Zo is het aantal verdrinkingen in ons land in zeventig jaar, tussen 1950 en 1970 flink afgenomen. Zo zijn er in 1950 maar liefst 516 Nederlandse inwoners in een jaar verdronken, dat is toch wel een groot verschil met nu.

Minder kinderen verdrinken

Het aantal kinderen dat in Nederland verdrinkt is door de jaren heen gelukkig ook afgenomen. In 1950 vonden er zelfs nog ruim 12 verdrinkingen plaats per 100 duizend kinderen onder de 10 jaar, maar dat getal is flink kleiner geworden. In 2000 lag dat aantal nog net boven de 1 kind per 100 duizend kinderen en in het afgelopen jaar waren er 0,3 verdrinkingen per 100 duizend kinderen jonger dan 10 jaar. Dat zijn er natuurlijk nog steeds te veel, maar wel flink minder dan in 1950.

In de andere leeftijdscategorieën is het aantal verdrinkingen in de afgelopen zeventig jaar ook afgenomen. Al was de daling het sterkste bij de categorie kinderen jongen dan 10 jaar.

Bekijk ook:
Moet schoolzwemmen verplicht worden?

Ouderen en niet-westerse inwoners maken meeste kans op verdrinking

Vroeger waren het vooral jonge kinderen die verdronken, maar inmiddels zijn het nu ouderen en inwoners met een niet-westerse migratieachtergrond die relatief het vaakste verdrinken. In de afgelopen jaren was namelijk meer dan de helft van de verdronken mensen 60 jaar of ouder. In de afgelopen tien jaar maakte ongeveer 45 procent van de verdronken mensen uit van deze leeftijdscategorie.

Inwoners met een niet-westerse migratieachtergrond verdronken in alle leeftijdscategorieën relatief vaker dan Nederlandse inwoners en inwoners met een westerse migratieachtergrond. Al is het verschil vooral te zien bij kinderen jonger dan de tien jaar. In deze leeftijdscategorie lag de sterfte door verdrinking bijna vier keer hoger bij kinderen met een niet-westerse migratieachtergrond dan bij kinderen met een Nederlandse achtergrond.

Deel dit bericht
Read later
Avatar foto
Nick

Hey, ik ben Nick. Ik heb een passie voor films, televisieseries, schrijven, lezen, games, politiek, sport en social media. Als Trendwatcher zal ik vooral de focus op deze onderwerpen leggen. Ooit hoop ik nog een boek te schrijven, maar voor nu blijft het vooral bij artikelen voor websites. Veel leesplezier gewenst!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.2k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.