Gemeente bepaald mogelijk wie je woning mag kopen 13
Saved Read later
Deel dit bericht

Gemeente bepaald mogelijk wie je woning mag kopen

Voor mensen met een laag of middeninkomen is deze nieuwe regel goed nieuws, maar mag je straks je woning niet meer verkopen aan wie jij wilt? De gemeente kan je dwingen om je woning te verkopen aan iemand met minder geld om de kansen te verhogen van deze groep.

Woningen met een waarde tot 355.000 euro mogen in de toekomst niet zomaar aan iedereen meer worden verkocht, gemeenten kunnen je dwingen naar een andere koper te gaan met een laag of middeninkomen. Minister Hugo de Jonge heeft de kamermeerderheid al achter zich staan, om deze toch wel bizarre wet door te voeren.

Minder geld voor je woning

Natuurlijk is de wet omstreden, je rechten als woningbezitter worden namelijk aangetast. Je moet er toch niet aan denken dat je een woning moet verkopen aan iemand die een lager bod doet, snel je woning verkopen bij een scheiding is er dan niet meer bij. De Raad van State heeft al gewaarschuwd dat deze nieuwe regel de prijzen van de woningen op zal drijven, verkoop je je woning boven de 355.000 euro hoef je geen rekening te houden met de regel.

Goedkopere woningen zijn nu onbereikbaar voor mensen met een laag en middeninkomen volgens de voorstanders van de wet, mensen met minder geld worden overboden door mensen met de hogere inkomens. Met de nieuwe regel wordt het moeilijker om te overbieden, zegt Pieter Grinwis (ChristenUnie). De gemeenten hebben om deze regel gevraagd omdat in grote steden goedkope woningen ten prooi vallen aan projectontwikkelaars, deze worden straks geweerd.

Bekijk ook:
Top 10 rijkste gemeenten van Nederland

Gemeenten stellen meer eisen

Voor de helft van de koopwoningen mogen gemeenten straks een woonvergunning eisen, als verkopers verlies maken op hun huis mag deze vergunning niet worden gevraagd. Regels gaan niet alleen gelden voor koopwoningen, huurhuizen en nieuwbouwwoningen worden straks ook onderhevig aan nieuwe regels en eisen. Deels worden er al woningen gereserveerd voor mensen uit dezelfde gemeente, hier komt bij dat woningen ook mogen worden gereserveerd voor beroepen waarbij een tekort is zoals politie en leraren.

1.1k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.