dodelijke kattenziekte in Nederland
Saved Read later
Deel dit bericht

Dodelijke kattenziekte gesignaleerd in Nederland

Kattenbezitters worden gewaarschuwd voor een dodelijk kattenziekte in Nederland. Het dodelijk virus is gesignaleerd in Ermelo en Harderwijk. De ziekte is zeer besmettelijk dus er is een kans dat deze ook in andere plekken op zal duiken. De dodelijke kattenziekte kan een plotselinge sterfte veroorzaken bij niet-gevaccineerde katten.

Dodelijke kattenziekte in Nederland

De nieuwe kattenziekte staat in de wetenschappelijke wereld ook wel bekend als het panleucopenie virus. Het virus is overdraagbaar via ontlasting en vlooien. Is jouw kat de afgelopen drie jaar niet meer ingeënt? Ga dan toch even naar de dierenarts met zowel binnen- als buitenkatten. Het virus kan namelijk ook via de schoenen binnenkomen.

Het gaat om de ‘grote cocktail'. In het vaccinatieboekje of dierenpaspoort kun je deze herkennen aan de Tricat-sticker. Vooral kittens en niet-gevaccineerde katten lopen op dit moment gevaar. Normaal gesproken krijgen kittens bij de negen en twaalf weken oud een inenting, maar het wordt nu ook aangeraden om dit in de zestiende week te doen.

Niet gevaarlijk voor mensen

Je kunt het virus herkennen aan sloomheid bij de kat, koorts, braken en diarree. Omdat de ziekte voornamelijk verspreid wordt via de ontlasting is het vooral gevaarlijk voor buitenkatten en katten die een kattenbak delen. Het virus verspreid zich makkelijk en kan lang overleven op verschillende soorten materialen. Voor de eigenaren is er geen gevaar bij het verschonen van de kattenbak of het verwijderen van vlooien. Deze virus is niet gevaarlijk voor mensen of andere diersoorten.

Bekijk ook:
Van katteneiland tot slangeneiland, deze eilanden zitten vol dieren!

Deel dit bericht
Read later
Sandra Vernon

Hallo, ik ben Sandra! Ik ben 24 jaar en woonachtig in Zuid-Holland. Ik schrijf graag over criminaliteit, maar ook het gezinsleven, dieren, zorg en erotiek zijn voor mij geen onbekend terrein. In mijn vrije tijd lig ik het liefst in bed een serie te kijken, meestal crime of ziekenhuis gerelateerd. Heb je een interessant onderwerp waar je graag meer over leest? Stuur mij dan een berichtje!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.3k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.