in ,

Dodelijke kattenziekte gesignaleerd in Nederland

De dodelijke kattenziekte komt in Nederland bijna niet meer voor door goede inentingen

dodelijke kattenziekte in Nederland

Kattenbezitters worden gewaarschuwd voor een dodelijk kattenziekte in Nederland. Het dodelijk virus is gesignaleerd in Ermelo en Harderwijk. De ziekte is zeer besmettelijk dus er is een kans dat deze ook in andere plekken op zal duiken. De dodelijke kattenziekte kan een plotselinge sterfte veroorzaken bij niet-gevaccineerde katten.

Dodelijke kattenziekte in Nederland

De nieuwe kattenziekte staat in de wetenschappelijke wereld ook wel bekend als het panleucopenie virus. Het virus is overdraagbaar via ontlasting en vlooien. Is jouw kat de afgelopen drie jaar niet meer ingeënt? Ga dan toch even naar de dierenarts met zowel binnen- als buitenkatten. Het virus kan namelijk ook via de schoenen binnenkomen.

Het gaat om de ‘grote cocktail’. In het vaccinatieboekje of dierenpaspoort kun je deze herkennen aan de Tricat-sticker. Vooral kittens en niet-gevaccineerde katten lopen op dit moment gevaar. Normaal gesproken krijgen kittens bij de negen en twaalf weken oud een inenting, maar het wordt nu ook aangeraden om dit in de zestiende week te doen.

Niet gevaarlijk voor mensen

Je kunt het virus herkennen aan sloomheid bij de kat, koorts, braken en diarree. Omdat de ziekte voornamelijk verspreid wordt via de ontlasting is het vooral gevaarlijk voor buitenkatten en katten die een kattenbak delen. Het virus verspreid zich makkelijk en kan lang overleven op verschillende soorten materialen. Voor de eigenaren is er geen gevaar bij het verschonen van de kattenbak of het verwijderen van vlooien. Deze virus is niet gevaarlijk voor mensen of andere diersoorten.

 

Bekijk ook:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.