bosbranden

De Arctic staat in brand, wetenschappers ongerust.

0 Shares

Wetenschappers zijn ongerust nu de Arctic in brand lijkt te staan. De temperatuur schiet er omhoog. In het Russische Verkhoyansk is 38 graden gemeten, de stad ligt echter diep in Siberië een regio welke vooral bekend staat als bijzonder koud. De Wereld Meteorologische Organisatie is momenteel bezig met het verifiëren van de temperatuurmetingen.

“De arctische regio staat in brand, zowel figuurlijk als letterlijk. De opwarming van de regio gaat bijzonder snel. Veel carbon dioxide in de atmosfeer zorgt er voor een snellere opwarming dan verwacht. De permafrost is aan het smelten en er zijn steeds meer bosbranden in het gebied” volgens Jonathan Overpeck een klimaat wetenschapper verbonden aan de Universiteit van Michigan, Verenigde Staten.

Waarschuwingsteken van gigantische proporties

De record hitte in Siberië is een waarschuwingsteken van gigantische proporties. De gehele regio is zo warm dat hitte record na hitte record sneuvelt. Veel gebieden in Siberie zagen dit jaar erg hoge temperaturen. Van januari tot mei lag de gemiddelde temperatuur acht graden hoger dan normaal. Bekeley Earth een non-profit wetenschappelijke organisatie komt met die conclusie na onderzoek in het gebied.

Bekijk ook:
18-jarige Nederlander gaat met Jeff Bezos de ruimte in en is jongste astronaut ooit

“Het is veel, veel heter dan wat er normaal in de regio gemeten is in deze tijdsperiode,” gaf Bekeley Earth klimaat wetenschapper Zeke Hausfather aan.

Wereld record

temperatuur
Siberië staat in het Guinness Book of World Records voor haar extreme temperaturen. De temperatuur schommelde 106 graden. Van min 68 naar 38 graden nu! Voor de burgers in het gebied is het momenteel niet verschrikkelijk. Ze kunnen baden in de zon en in zwembaden liggen. Toch kan het snel een stuk minder fijn worden. Veel steden zijn namelijk gebouwd op de permafrost ijslaag. Deze begint met smelten wat wel eens voor hele ernstige problemen kan zorgen voor het fundament van de steden.

Wetenschappers slaan dan ook massaal alarm, in geen duizend jaar is het zo warm geweest in het gebied. Er zijn vele bosbranden en het laat zien dat de regio opwarmt, echter doet ze dit veel sneller dan verwacht.

De temperatuur op aarde is aan het stijgen echter gemiddeld met slechts 0,18 graden voor elke 10 jaar. In Rusland is dit echter 0,47 graden en in de Arctic zelfs 0,69 graden geeft Andrei Kiselyov van het Moskouse Voeikov Main Geophysical Observatorium aan.

Bekijk ook:
Vermissing Myrthe en Ruth eindigt dramatisch

Bosbranden en Olie lek

olie vervuiling
De stijgende temperatuur staat volgens de autoriteiten in verband met het toenemend aantal bosbranden. Het smelten van de permafrost is ook een gigantisch probleem omdat veel steden en ook leidingen steunen op de ijslaag. In het ijs zit ook veel gas, zodra dat bij smelting vrij komt, droogt het de grond uit waardoor er meer kans is op bosbranden.

Vooral de warmere winters zijn hier een groot probleem voor. Het ijs smelt en laat veel CO2 gassen vrij. De grond warmt op wat vervolgens weer het effect heeft dat het ijs nog sneller gaat smelten. Zelfs in de winter blijft deze cyclus bestaan aldus Vladimir Romanovsky van de Universiteit van Alaska.

Het gigantische olie lek bij de stad Norilsk vorige maand blijkt ook in ieder geval voor een deel door smeltend permafrost te komen. In 2011 stortte er in Yakutsk ook enkele gebouwen in. Yakutsk is de grootste stad in de Sakha Republiek. De reden van het instorten van de gebouwen bleek, wegzakken van de grond waarschijnlijk door smelten van een deel van de permafrost ijslaag.

Leave A Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vandaag
Wat vind jij?
Quizzen
Toplijstjes

Inloggen

Of met je gebruikersnaam:

Wachtwoord vergeten?

Wachtwoord vergeten?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Inloggen

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.