Tips om ongelukken in huis te voorkomen 14
Saved Read later
Deel dit bericht

Tips om ongelukken in huis te voorkomen

Een ongeluk zit in een klein hoekje, maar wist je ook dat de meeste ongelukken in en om ons eigen huis gebeuren? Dat lijkt misschien een beetje raar, maar toch is ons eigen huis de plek waar we de meeste kans maken op een ongeluk. Thuis een ongeluk krijgen is natuurlijk iets wat niemand wil laten gebeuren, maar hoe kan je dat nou voorkomen? In dit artikel geven we tips waarmee je dit met een paar simpele ingrepen kan vermijden. Lezen dus!

Voorkom een valongeluk

Een valongeluk is het meest voorkomende ongeluk in huis. In Nederland komen er jaarlijks tienduizenden mensen terecht in het ziekenhuis nadat ze thuis zijn gevallen. Meestal is de schade te overzien en is er slechts sprake van een breuk of lichte hersenschudding, maar elk jaar sterven er ook duizenden mensen aan de gevolgen van een val. Zo zijn er volgens het CBS in 2018 ruim vierduizend Nederlands overleden nadat ze waren gevallen. Deze schokkende cijfers spreken boekdelen: zorg dat je thuis niet valt!

Hoe kan je een val in huis voorkomen?

Een valongeluk in huis kan je nooit helemaal uitsluiten, maar je kan het risico altijd verkleinen. Zo kan je met een paar kleine aanpassingen een eventuele val voorkomen:

  • Ruim je rotzooi op. Veel mensen vallen over rondslingerend rotzooi, dus zonder rotzooi kan je er ook niet over struikelen.
  • Leg geen losse tapijtjes of kleedjes neer. Ze zien er misschien erg leuk uit, maar ze kunnen ook levensgevaarlijk zijn.
  • Geen losse snoeren dwars door de ruimte. Deze snoeren zijn niet alleen een doorn in het oog, als je erover struikelt kunnen ze ook wel als een figuurlijke galg fungeren. Zorg er dus voor dat de snoeren niet in de looproute liggen.
  • In de badkamer gebeuren ook regelmatig valongelukken. Zeker voor mensen die slecht te been zijn, kan de badkamer een risico vormen. Voor die mensen is het advies om een douchekruk te gebruiken tijdens het douchen, zodat de kans op een val een stuk kleiner wordt. Aanvullen kunnen beugels aan de muur hier ook bij helpen.
Bekijk ook:
Maak kennis met aaltjes: de natuurlijke oplossing voor elk tuinprobleem

Gevallen

Brand

Brand is een ander gevaar dat thuis op de loer ligt. Jaarlijks vinden er tienduizenden woningbranden in Nederland plaats, soms met fatale afloop. Daar kan je het beste op twee manieren mee omgaan. Ten eerste moet je zoveel mogelijk proberen een brand te voorkomen. Ten tweede moet je ook een anticiperen op wat je kan doen als een brand eenmaal uitbreekt.

Brand in huis voorkomen

De belangrijkste oorzaken van een woningbrand zijn roken en korstsluiting door een defect apparaat. Rokers moeten dus altijd goed opletten op hun sigaretten én het is ook verstandig om het functioneren van je apparaten goed in de gaten te houden. Bij twijfel kan je ‘s nachts maar beter de stekker eruit halen!

Anticiperen op een brand in huis

Soms gebeurt een brand nou eenmaal, en is deze niet te voorkomen. Dan moet je er goed mee omgaan. Op deze manieren kan je voorkomen dat een brand (levens)gevaarlijk wordt:

  • Installeer rookmelders/brandalarm. Op deze manier krijg je op tijd een waarschuwing. Tevens is ook een CO-melder een goede aanrader, want ook koolmonoxide in je huis kan dodelijke gevolgen hebben.
  • Heb een brandblusser in huis. Zo kan je een klein brandje eventueel zelf snel blussen.
  • Heb een vluchtweg. Weet hoe je het huis snel en veilig kan verlaten.
Bekijk ook:
Creatieve ideeën voor wandbekleding die je woning transformeren

man in black helmet holding black stick

Corona

In deze tijd moeten we ook rekening houden met het coronavirus. Hoewel het virus in Nederland nu redelijk onder controle is, moeten we de gevaren ervan nog steeds niet onderschatten. De meeste besmettingen gebeuren binnenshuis, dus hier kan je maar beter op letten. Krijg je mensen over de vloer en kan je niet altijd anderhalve meter afstand houden, dan kan je maar beter een mondmasker dragen. Wil je een masker van hoge kwaliteit, dan raden we een FF2P masker kopen aan!

FF2P masker

Heb jij nog een goede tip om een ongeluk in huis te voorkomen? Deel die dan hieronder in een reactie!

Deel dit bericht
Read later
Avatar foto
Nick

Hey, ik ben Nick. Ik heb een passie voor films, televisieseries, schrijven, lezen, games, politiek, sport en social media. Als Trendwatcher zal ik vooral de focus op deze onderwerpen leggen. Ooit hoop ik nog een boek te schrijven, maar voor nu blijft het vooral bij artikelen voor websites. Veel leesplezier gewenst!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.6k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.