Geen enkele markt is zo wonderlijk als de energiemarkt. Dit was al langere tijd duidelijk, maar is in de afgelopen periode des te meer. We kregen immers plots met een ongekende stijging van de energietarieven te maken. Dit heeft grootschalige gevolgen gehad, zowel voor bedrijven als voor consumenten.
De energieprijzen zijn in de eerste maanden van 2023 gelukkig weer gedaald. Dit heeft er voor gezorgd dat de energiemarkt waarschijnlijk aan het begin van juni weer opengaat. Dit betekent dat je vanaf begin juni 2023 weer energie kunt vergelijken.
Daarbij is het belangrijk om naar de afgelopen periode te kijken waar we veel lering uit kunnen trekken.
Langlopende energiecontracten zijn niet onverstandig
De afgelopen tijd heeft één ding duidelijk laten blijken: langlopende energiecontracten zijn niet onverstandig. Heb je bijvoorbeeld in 2021 voor 4 jaar een energiecontract afgesloten? Dan heb je in 2022 en 2023 helemaal geen last van de stijgende energietarieven gehad.
Had je in deze jaren een variabel energiecontract? Dan had je wel veel last van de stijgende energieprijzen gehad. Uiteraard valt de toekomst niet te voorspellen, maar de prijzen kunnen weer aanzienlijk stijgen. Als je op dat moment een vast energiecontract hebt, zit je eigenlijk goed.
Het lastige hierbij is dat niemand een glazen bol heeft. Niemand weet wat de energieprijzen in de komende maanden (en jaren) gaan doen. Niemand weet ook met welke aanbiedingen de energieleveranciers precies op de proppen komen. Als de voorstellen voor de langlopende contracten plots heel erg tegenvallen, is het zaak om een goede vergelijking te maken. Dat is overigens sowieso iets dat je altijd moet doen.
Het verduurzamen van je woning is een aanrader
De afgelopen tijd heeft duidelijk laten zien dat de energieprijzen van veel factoren afhankelijk zijn. Ook van factoren waar je zelf 0,0 invloed op hebt. Niemand heeft immers invloed op de oorlog tussen Oekraïne en Rusland. Juist die oorlog is echter wel van immense invloed geweest op de energieprijzen.
Waar je wel invloed op uit kunt oefenen, is je energie- en gasverbruik. Dit is daarom het juiste moment om je woning te verduurzamen. Door je woning te verduurzamen, ga je vanzelf minder energie en gas verbruiken. Hier heb je verschillende mogelijkheden voor:
- Isoleer je woning goed. Met name als je een oudere woning hebt, is het belangrijk om deze goed te isoleren. Dit doe je bijvoorbeeld met spouwmuur-, dak- en/of vloerisolatie. Voor het isoleren van je woning moet je wel een bepaalde investering doen. Doordat de isolatie de warme lucht veel beter binnenshuis maakt, heb je deze investering al snel terugverdiend.
- Plaats tochtstrips. Heb je in je woning veel last van tocht? Dan is het aan te raden om tochtstrips in je woning te plaatsen. Deze strips verhogen niet alleen het wooncomfort, maar voorkomen ook dat koude lucht zich in de woning kan nestelen.
- Ga met beleid met energie en gas om. Het is sowieso belangrijk om met beleid met gas en energie om te gaan. Ben je niet thuis? Dan is het nergens voor nodig om de lampen aan te laten staan. Het is ook nergens voor nodig om bijvoorbeeld een kwartier onder de warme douche te staan.
- Investeer in zonnepanelen. Gezien de hoge energieprijzen uit de afgelopen tijd hebben veel mensen geïnvesteerd in zonnepanelen. Een logische keuze, aangezien je met de zonnepanelen je eigen energie op kunt wekken. Je bent hierdoor niet eens meer afhankelijk van een energieleverancier en de energieprijzen.
Niemand weet wat de toekomst gaat brengen
Niemand had in 2020 of 2021 de hoge energieprijzen kunnen voorspellen. Tegelijkertijd kan ook niemand voorspellen wat er in de komende periode met de energieprijzen gaat doen. Het is hierdoor voor experts ook bijzonder lastig om gerichte tips te geven.
De beste tip is eigenlijk om altijd je gezonde boerenverstand te gebruiken. Dit moet je in het dagelijkse leven doen, waardoor je zo min mogelijk energie en gas verbruikt. Ook zou je dit moeten doen bij het afsluiten van een nieuw energiecontract. Voordat je dit nieuwe contract afsluit, moet je echt een goede vergelijking maken. Ga niet over één nacht ijs, maar bekijk juist alle opties goed.