Soorten allergieën 12
Saved Read later
Deel dit bericht

Soorten allergieën

Een allergie, het kan best vervelend zijn. Zeker wanneer dit jou kan belemmeren in je dagelijkse bezigheden. Bij sommige allergieën moet je echt oppassen en goed opletten wat je doet. Zeker wanneer je bijvoorbeeld allergisch bent aan een bepaald soort voedsel of voedingsstof. Wanneer je hier geen rekening mee houdt, kan een allergie serieuze gevolgen hebben. Maar wat is een allergie nou eigenlijk en welke soorten allergieën bestaan er zoal?

Wat is een allergie?

Simpelweg gezegd is een allergie een reactie van ons afweersysteem op een bepaalde soort stof die van buitenaf in ons lichaam komt. Deze stoffen die niet gekend zijn door ons lichaam, noemen we dan allergenen. Er zijn verschillende soorten allergieën en ook verschillende types. Zo zijn type 1 en type 4 de meest voorkomende types van allergieën.

Soorten allergieën

Met een allergie te maken krijgen, het is niet fijn. Echter hangt het er nog wel vanaf welke soort allergie je hebt. Hier vind je de meest voorkomende soorten allergieën:

  1. Allergie voor voedsel: dit is meteen een van de vervelendste soorten allergieën. Wanneer je een voedselallergie hebt, wil dit zeggen dat je tegen een bepaalde voedingsstof of een voedingsmiddel niet kan. De meest voorkomende voedselallergieën zijn die van pinda’s, noten, koemelk, schelpdieren, fruit of kruiden. Er zijn uiteraard verschillende types in deze soort allergie, maar een voedselallergie kan echt wel serieuze gevolgen hebben. Bij de ene kan een voedselallergie wat uitslag bij de mond veroorzaken, terwijl dit bij de ander tot stikken kan leiden. Goed opletten wanneer je met deze allergie te maken krijgt, is dus de boodschap!
  2. Hooikoorts: nog zo’n vervelende soort allergie is een allergie voor pollen oftewel hooikoorts genoemd. Gras, onkruid en bomen geven pollen af en wanneer je hier allergisch voor bent, kan je te maken hebben met een lopende neus of juist een verstopte en rode, prikkende ogen. Wanneer je weet tegen welke pollen je allergisch bent, (dit hoeft niet) kan deze allergie gelukkige wel goed onder controle gehouden worden!
  3. Allergie voor huisstofmijt: vaak poetsen is de boodschap wanneer je te maken hebt met een allergie voor huisstofmijt. De symptomen van deze allergie kunnen ook best vervelend zijn. Gaande van astma, een piepende neus, moeite met ademhalen, hoofdpijn, hoesten of niezen. Helaas zit huisstofmijt in alles, kledij, tapijten, dekens, matrassen en knuffels.
  4. Medicijnenallergie: dat medicijnen bijwerkingen kunnen hebben, weten we allemaal. Dat ze echter ook een allergie kunnen veroorzaken, is vaak niet geweten. Homeopathische middelen of een combinatie van medicijnen kan soms echt wel voor een lastige allergie zorgen.
  5. Allergie tegen huisdieren: wat vaak minder fijn is en zeker wanneer je er pas achter komt als je een huisdier in huis hebt gehaald, is een allergie tegen dieren. Vervelend is dat de symptomen sterk lijken op die van een allergie tegen huisstofmijt. Enkel is dit in deze situatie niet de oorzaak, maar zijn het de huidschilfers of verven van je huisdier die de allergie veroorzaken. Misschien best even laten testen alvorens je die schattige hond in huis haalt!
Deel dit bericht
Read later

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.4k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.