4 tips examenstress verminderen
Saved Read later
Deel dit bericht

Examenstress? Met deze 4 tips word je dit de baas

De kerstvakantie is (helaas) achter de rug en alle scholen zijn massaal begonnen. Het lijkt misschien nog ver weg, maar we naderen langzamerhand de landelijke examenperiode. De helft van het schooljaar zit er namelijk op en dat betekent dat de examenstress zich bijna gaat aandienen. Hoe ben je je examenstress de baas? Gebruik deze tips om de komende periode relaxt door te komen.

1.      Haal je ogen van het scherm

Tijd investeren in je leer- en huiswerk is oké. Maar iedere minuut van de dag? Dat is alles behalve oké en lichtelijk overdreven. Het zorgt ervoor dat je je blind gaat staren op de teksten of opgaven, en daardoor neem je de informatie niet meer in je op. Je leest en leert dus voor niks. Zonde, toch?

Bovendien kan de spanning flink oplopen als je voortdurend met de aankomende examens bezig bent. Haal je ogen letterlijk van het scherm af en neem ieder uur tien minuten tot een kwartier pauze. Kijk bijvoorbeeld even uit het raam of loop de achtertuin in.

Bekijk ook:
Vier trends om de seksuele gezondheid van mannen én vrouwen te verbeteren

2.      Frisse lucht tegen examenstress

Herken je die zeurende hoofdpijn na het leren? Of heb je last van een “vol gevoel” in je hoofd? Een flinke shot frisse lucht is een goed medicijn hiertegen. Als je de hele dag opgesloten zit in een benauwd of warm kantoortje, dan krijg je onvoldoende zuurstof binnen en dat kan voor hoofdpijn en concentratieverlies zorgen. Het kan helpend zijn om in ieder geval de ramen open te zetten.

En als je toch bezig bent, loop dan gelijk een blokje om. Door je lichaam in beweging te zetten verleg je je focus en zo wordt de aanmaak van cortisol (stresshormoon) verminderd.

3.      Stel prioriteiten

Ons leven vindt vooral online plaats. In contact blijven met klas- of studiegenoten is hartstikke gezellig, maar niet bevorderlijk voor je concentratie. Berichten of belletjes leiden je sneller af dan je denkt. Behalve dat je uit je concentratie wordt gehaald, kan het je ook een opgejaagd gevoel geven. Een telefoon die blijft afgaan ervaren veel mensen als stressvol.

Bekijk ook:
Zo haal je met gemak 10.000 stappen per dag, ook met een kantoorbaan

Durf prioriteiten te stellen als je bezig bent met leer- of schoolwerk. Schakel alle communicatiemiddelen daarom uit voor een volledige focus en stressvrije uurtjes. Is dit lastig voor je? Leg alles op een andere plek neer, zodat je er niet zomaar bij kan.

4.        Stel een leuk doel voor jezelf

Voor veel studenten zijn beloningen een goed middel om te gebruiken tijdens het leren. Hierdoor heb je een leuk doel waar je naartoe werkt. Zeg bijvoorbeeld tegen jezelf: “Als ik een uur heb geleerd, dan mag ik van mezelf…” Vul de rest maar in.

Koop bijvoorbeeld iets leuks voor jezelf, haal iets lekkers bij de supermarkt of kijk een aflevering van je favoriete serie. Zo wordt studeren leuk, doelgericht én kun je de examenstress van je afschudden.

1.6k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.