Manieren om over je verlegenheid heen te komen 13
Saved Read later
Deel dit bericht

Manieren om over je verlegenheid heen te komen

Je ken het misschien wel, je komt in een sociale situatie terecht en je handen worden klam. Je hartslag gaat omhoog en je wordt heel stil óf je gaat juist te veel praten. Herken je dit? Dan ben je waarschijnlijk een verlegen persoon. Iedereen is weleens verlegen, want verlegenheid is eigenlijk niet veel meer dan onzekerheid.

Je hebt het idee dat je raar gaat doen of beter gezegd, dat mensen je raar gaan vinden en dat belemmert je in je dagelijkse leven. Daarom lees je in dit artikel een aantal tips om van je verlegenheid af te komen. Als je verlegen bent denk je waarschijnlijk dat het onmogelijk is om er vanaf te komen, maar er is gelukkig wel degelijk wat aan te doen.

Neem zelf het initiatief

Probeer eens niet een afwachtende houding aan te nemen, maar zet zelf de eerste stap. Je kan daar verschillende dingen voor doen. Je kan bijvoorbeeld afspreken met diegene waar je mee bent dat jij als eerste hallo moet zeggen en jezelf voor moet stellen. Of je spreekt voor je zelf een bepaald aantal seconden af voordat je de eerste stap maakt. Natuurlijk voelt dit heel onnatuurlijk maar je zult merken dat hoe vaker je het doet hoe makkelijker het je af gaat. Als je dit dus vaak oefent, gaat het op een gegeven moment vanzelf.

 

[su_service title=”Boekentip – Ik kon wel door de grond zakken” icon=”icon: book” icon_color=”#f63323″]Zorgen voor jezelf – verlegenheid en sociale angst[/su_service]

Lichaamstaal

Neem een open houding aan, sta rechtop en kijk mensen vriendelijk aan. Een open houding aannemen doe je door niet met je armen over elkaar te staan maar naast je lichaam te laten en door je benen niet te kruisen. Als je dit doet zullen mensen sneller geneigd zijn een gesprek met je aan te gaan dan wanneer je duidelijk uitstraalt dat je eigenlijk liever niet met mensen wil praten. Dit gaat allemaal erg onbewust. Wat ook goed werkt voor lichaamstaal is spiegelen. Als je dat een klein beetje bewust doet dan is het gesprek voor de ander ook veel gemakkelijker en kom je sneller tot een verbinding.

Manieren om over je verlegenheid heen te komen 16

Doe dingen samen

Dit was al een beetje in de eerste stap naar voren gekomen. Maar als je heel verlegen bent kan het fijn zijn om met iemand te zijn die niet verlegen is. Het is makkelijker om je te mengen in een gesprek als iemand je erbij betrekt dan om in je eentje een gesprek met mensen aan te gaan. Op deze manier kan je makkelijker oefenen in sociale situaties door gewoon aan te haken in een gesprek of mee te lachen met een (misschien wel stom) grapje. Het maakt eigenlijk niet uit, als je maar zorgt dat je onderdeel bent van de situatie.

Voorbereiden

Bedenk van tevoren wat onderwerpen om over te praten, dit kan je helpen als je even vastloopt in een gesprek. Je kan ook voor de spiegel oefenen om gesprekjes te voeren. Al is dat natuurlijk op zich een wat gekke situaties. Maar probeer het eens bij de kassa in de winkel of als je naar de kapper gaat. Kappers stellen meestal de meest simpele vragen, ze doen dit om ongemakkelijkheid weg te halen. Door lekker mee te gaan in deze gesprekken zal het ook makkelijker zijn om in andere situaties gesprekken te voeren.

Stel vragen

Mensen vinden het fijn als je interesse in ze toont, dus als je even niet weet wat je moet zeggen stel je gesprekspartner een vraag. Dit geeft hun de kans om te praten en geeft jou de kans om even op adem te komen terwijl zij aan het vertellen zijn. Mensen vinden het fijn om interesse te tonen aan andere mensen, maar ze vinden het eigenlijk nog fijner als ze over zichzelf kunnen vertellen. Doordat ze dat doen, raken ze ook weer geïnteresseerd in jou.

Let op je ademhaling

Haal een paar keer rustig en diep adem als het je even te veel wordt. Zo wordt je wat rustiger en kan je je zenuwen onder controle houden. Je kan ook voordat je op stap gaat naar de spannende situatie een ademhalingsoefening kunnen doen. Je kan bijvoorbeeld 5 seconden inademen, 4 seconden vasthouden en 5 seconden uitademen. Doet dit drie minuutjes lang en je zult zien dat je een stuk rustiger wordt. Hierdoor zal je ook minder snel in de stress schieten als je het tijdens een gesprek even niet meer weet. Daarnaast zorgt het er ook voor dat je veel rustiger en zelfverzekerder overkomt.

Manieren om over je verlegenheid heen te komen 17

Fake it till you make it

Iedereen is weleens verlegen of onzeker, het verschil is alleen dat andere mensen zich hier makkelijker overheen kunnen zetten. Dus doe gewoon alsof en push je door je ongemak heen. Mensen zijn ook helemaal niet zoveel met jou bezig als je denkt en de meeste mensen zullen niet eens merken dat je wat lastiger uit je woorden komt.

Kijk elke dag in de spiegel en zeg positieve dingen over jezelf. Vertel jezelf dat je elke dag een stukje minder verlegen gaat zijn en blijf dit herhalen. Je onderbewustzijn pikt dit op en je gaat het ook echt geloven.

Dit is misschien wel de belangrijkste tip die we je kunnen geven. Het is helemaal niet erg om verlegen te zijn, het maakt je niet minder leuk of een minder persoon. Het is juist onderdeel van je charme. Maar als je wilt kan je er dus redelijk goed vanaf komen!

1.1k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.