De Impact van Nep Producten op Merken en Hoe je ze Kunt Herkennen
Saved Read later
Deel dit bericht

Echt vs Nep, hoe herken je namaak

De meeste shoppers maken de keus van het product op basis van het merk en logo. Bedrijven investeren miljarden om de merknaam en het logo veilig te stellen en om ervoor te zorgen dat de klanten weten wat echt is. Helaas zijn er veel namaak producten in omloop en de vervalsers worden met de dag beter in het namaken van allerlei producten.

Hoe nep producten het merk schaden

Naast het stelen van de merknaam en het logo zijn er verschillende manieren waarop nep producten de echte bedrijven kunnen schaden. In de afgelopen 20 jaar kostte namaak producten de bedrijven 2,5 miljoen banen wereldwijd. Voor elk verkochte namaak product verkoopt de producent van het echte merk namelijk een product minder. Namaak producten raken het merk, er komt minder vraag en in sommige gevallen negatieve publiciteit, schade ontstaan door het gebruik van nep producten voor het echte merk.

Momenteel is ongeveer 7% van de producten op de wereld een nep product. Dit lijkt misschien niet veel maar 7% van alle producten zijn toch echt bijzonder veel producten welke nep zijn. Als nep producten gewone winkels zouden behelzen zouden 7 van de 100 winkels nep zijn. In elke stad kun je dus tientallen tot honderden winkels vullen met nepproducten. De producten lijken zo echt dat 34% van de mensen aangeeft nooit een nep product te hebben gekocht maar of dit waar is, dat is zeer de vraag.

Natuurlijk wil je zelf ook weten of een product echt of nep is. Wij hebben 10 tips voor je op rij gezet. Let op deze zaken bij de aankoop van een product om de echtheid te kunnen inschatten.

Bekijk ook:
Hoe bescherm ik mijn belangen bij ontslag tijdens ziekte?

10 Manieren om te zien of iets echt is of nep

Het stiksel

Vaak zul je zien dat op originele producten er veel aandacht is besteed aan het naaiwerk, zomen en randen zijn net genaaid. De stiksels lopen recht of loopt juist perfect mee met de richting van een kledingstuk. Nep kleding heeft vaak minder steken in het stiksel en de lijn loopt niet altijd zoals deze zou moeten lopen.

De bevestiging

Let op de rits bij tassen en jassen. De ritssluitingen van namaak producten zijn vaak lichter, de ritsen lopen minder lekker (stroef) of glimmen erg. Originele producten gebruiken vaak matte ritssluitingen, deze glimmen een stuk minder. Ook zijn de ritsen zwaarder, ze sluiten en openen echter vaak een stuk gemakkelijker.

Het logo

Het logo verraad vaak veel. Een logo van een echt product is perfect, de kleur is goed, de naam staat er goed op. Het lettertype is soms speciaal ontworpen voor het merk waardoor nep producten vaak door de mand vallen. Sommige merken gebruiken ook metale of leder logo's, dit is voor de makers van nep producten vaak te duur en dus zul je andere logo's tegenkomen. Het echte product heeft bijvoorbeeld een leder logo en het nep product een logo van stof.

De knopen

Knopen zijn ook een goede indicator. Echte producten hebben van de naam op de knopen staan of een logo. Veel nep kleding heeft logo loze knopen, ook de bevestiging van de knopen is vaak minder goed als bij echte producten.

Het leer

Leer, het is een van de gemakkelijkste manieren om echt van nep te onderscheiden. Is het oppervlakte glad, dan is het waarschijnlijk geen echt leer. Echt leer heeft niet overal hetzelfde patroon, de huid van een dier is namelijk nooit overal precies hetzelfde. Ook de geur is een punt van herkenning en de glans. Glimt het leer, dan is het waarschijnlijk nep, echt leer glimt namelijk niet.

Bekijk ook:
Wat zijn de populairste cosmetische ingrepen?

De spelling

Hoewel je het niet zal verwachten zijn er veel nep producten in omloop met een spelfout. Kijk goed naar de namen in het logo en op andere plekken op het product. Een letter te veel, een letter te weinig het is een veel gemaakte fout waaraan je een nep product gemakkelijk kan herkennen.

De zool

De zool van een schoen is een goede indicator als je schoen koopt. Vaak staat de naam van het merk onder op de schoen en op de inleg zool. Veel nep producten worden gemaakt op basis van een andere schoen, op de zool staat in zo een geval niet de naam vermeld.

De verpakking

Hoe is het product verpakt? De verpakking van een echt product is stevig, passend en vaak kom je ook hier logo's of de naam tegen. Het materiaal voelt goed aan, het is duur. De verpakking is veilig, namaak producten hebben vaak een slechte verpakking of een blanco verpakking zonder verwijzingen naar het merkproduct. Ook de eventuele handleiding kan veel verklappen over de echtheid. Denk ook aan stickers met watermerken erin, nep producten hebben deze stickers vaak niet.

De prijs

De prijs is natuurlijk vaak de grootste indicator. Is de prijs laag dan is de verkoper vaak vaag, de kans dat je een nep product in je handen krijgt is groot. Zeker als het veel goedkoper is dan het echte product. Veel merken zullen ook geen bijzonder hoge kortingen geven, 70% korting op een merkproduct is zeldzaam. Dit is ook een indicatie van echtheid.

Extra vervangende producten

Of het nu een extra kabel is, een paar extra knopen, echte producten hebben vaak vervangende materialen bij het product zitten. Let ook op de handleiding, deze is vaak in meerdere talen soms zelfs meerdere boekjes. Dit zie je niet snel bij een nep product. Als er aangegeven is dat een product inclusief batterijen is kijk dit dan na, of staat er juist dat er geen batterij bij zit maar zie je toch een batterij dan zouden de alarmbellen moeten gaan rinkelen.

Deel dit bericht
Read later
Avatar foto
Jeroen VanderPloeg

Jeroen schrijft sinds 2017 voor zowel nationale als internationale bedrijven. Bij Trending richt hij zich op de laatste trends. De trends waar hij over schrijft richten zich: mode, games, nieuws, gadgets en natuurlijk ook al het andere wat trending is. Jeroen zit overal bovenop om jou ‘up-to-date’ te houden. Ook tijdens zijn reizen is hij altijd opzoek naar de laatste trends.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

4.2k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.