De keiharde realiteit van depressie onder jongeren 12
Foto: Sydney Sims - Unsplash
Saved Read later
Deel dit bericht

De keiharde realiteit van depressie onder jongeren

Of het nu voortkomt uit angststoornissen, stress, eenzaamheid of misschien wel corona, één ding is zeker: depressie komt veel vaker voor dan je denkt. Ook onder jongeren. Zo bleek uit onderzoek van het CBS dat in 2018 één op de twaalf jongeren van 12-25 jaar kampt met psychische klachten. En dat aantal loopt nog altijd op.

Depressie en corona

De coronacrisis heeft helaas geen positief effect op het aantal depressiegevallen onder Nederlanders, zo blijkt uit een peiling van het Trimbos-instituut onder bijna 1300 volwassenen. Hieruit constateren het onderzoeksinstituut een enorme toename van het aantal psychische klachten tijdens de coronacrisis, waarbij met name mensen tussen 20 en 35 jaar oud hier het meeste last van hebben.

Dit valt onder andere te wijten aan het plotseling wegvallen van het dagelijks ritme tijdens de coronapandemie. Hoewel dit vrijwel niemand ten goede komt, is dat ook zeker niet het geval bij jongeren met psychische klachten. Het verliezen van je (bij)baan, het wegvallen van je sociale leven, het online studeren, de sluiting van de horeca… Al deze dingen zorgen er in feite voor dat je sociale leven in één klap op een laag pitje komt te staan én dat je je vertrouwde ritme volledig kwijtraakt. Bij veel jongeren resulteert dit dan ook in psychische problemen, verslavingen, gedragsproblemen en suïcidale gedachten. Ernstige gevolgen waar veel jongeren, maar vooral ook de ouders van deze jongeren vaak geen raad mee weten.

Bekijk ook:
Creatieve ideeën voor wandbekleding die je woning transformeren

Yes We Can Clinics

Yes We Can Clinics ontfermt zich specifiek over deze vastgelopen ‘fellows’ in de leeftijd van 13 tot en met 23 jaar. Hier kunnen jongeren die compleet zijn vastgelopen in hun leven én niet verder komen via de reguliere GGZ samen met hun ouders terecht, om er gezamenlijk weer bovenop te komen.

Bij YWCC zetten ruim 300 medewerkers zich elke dag in om het leven van de jongeren met psychische problemen, verslavingen en gedragsproblemen een positieve draai te geven. Zowel door middel van groepssessies als één-op-één sessies. Centraal hierbij staan onvoorwaardelijke warmte, veiligheid en op het juiste moment confronteren. Daarnaast staan niet alleen de jongeren in het middelpunt van de behandelingen, maar kunnen ook de ouders van de jongeren terecht voor hulp bij YWCC.

Op zoek naar hulp?

Heb jij zelf ook te maken met depressieve klachten en gedachten? Of zoek je hulp voor je kind of iemand in je naaste omgeving? Raadpleeg Yes We Can Clinics om te zien hoe jullie er samen voor kunnen zorgen dat het leven weer een positieve draai kan krijgen.

Deel dit bericht
Read later

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.4k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.