10 weetjes over Michelangelo
Saved Read later
Deel dit bericht

10 weetjes over Michelangelo

Onlangs was de kunst van Michelangelo uitgebreid in het nieuws. In Florida (Verenigde Staten) nam een directrice van een school gedwongen ontslag. Waarom? Ze had tijdens een les esthetiek een foto laten zien van een beeldhouwwerk van Michelangelo. Het ging hier om David, een van de bekendste kunstwerken uit de geschiedenis. Een vader van een van de leerlingen in de betreffende klas zag het als een vorm van pornografie, evenals twee andere ouderparen. Voor het bestuur van de school reden om in te grijpen. Wat weet jij eigenlijk over Michelangelo? Hier vind je 10 weetjes over deze bekende kunstenaar.

10 weetjes over Michelangelo

Hieronder lees je 10 weetjes over Michelangelo.

1. Wanneer werd Michelangelo geboren?

Michelangelo werd geboren op 6 maart 1475 in het Italiaanse stadje Caprese. Hij staat nu eigenlijk alleen nog bekend onder zijn voornaam, maar zijn volledige naam was Michelangelo di Lodovico Buonarroti Simoni.

2. In welke kunst had Michelangelo zich gespecialiseerd?

Michelangelo stond bekend om zijn schilderijen… of was het toch om zijn beeldhouwkunst? Michelangelo bleek een zeer veelzijdig kunstenaar te zijn. Hij was schilder, beeldhouwer én architect. Verder schreef Michelangelo gedichten.

3. Wat zijn de bekendste werken van Michelangelo?

Hierboven noemden we al even het beeldhouwwerk van David. Dat is waarschijnlijk zijn bekendste werk. Maar er zijn meer werken zeer bekend van Michelangelo, waarvan je misschien niet eens wist dat het zijn werken waren. Denk daarbij aan het ontwerp van de Sint-Pietersbasiliek in Rome. Hier vind je de bekendste werken van Michelangelo op een rij.

Michelangelo weetjes

4. Voor wie werkte Michelangelo?

Veel kunstenaars in die tijd werkten in opdracht en dat gold ook voor Michelangelo. Hoewel hij bekendstond als zeer temperamentvol en regelmatig botste met opdrachtgevers, was hij toch zeker een gerespecteerd kunstenaar en werkte hij voor machtige figuren van die tijd, waaronder diverse pausen.

5. Waaraan stierf Michelangelo?

Michelangelo stierf op 18 februari 1564 op 88-jarige leeftijd. Voor die tijd was dat een hele leeftijd, dus hoogstwaarschijnlijk stierf hij van ouderdom. Hij werd begraven in de Basilica di Santa Croce te Florence. Hij liet een erfenis achter van enkele van de meest indrukwekkende kunstwerken in de geschiedenis en blijft een van de meest gevierde kunstenaars aller tijden.

6. Door wie werd Michelangelo opgeleid?

Michelangelo was de zoon van een rijke familie in Florence en werd op jonge leeftijd opgeleid als schilder in het atelier van de bekende Florentijnse schilder Domenico Ghirlandaio.

Bekijk ook:
Wie was Pablo Picasso?

7. Wat hebben Michelangelo en het neoplatonisme met elkaar te maken?

Michelangelo was een fervent aanhanger van de filosofie van neoplatonisme, die stelde dat de ware schoonheid van de wereld alleen kon worden bereikt door middel van intellectuele contemplatie en spirituele verlichting. Michelangelo werd hierdoor duidelijk beïnvloed in zijn kunst.

8. Waarom stond Michelangelo bekend?

Michelangelo stond bekend om zijn perfectionisme en werkte soms jarenlang aan een enkel kunstwerk om het perfect te maken. Zo duurde het bijvoorbeeld vier jaar om het plafond van de Sixtijnse Kapel te voltooien.

Michelangelo Sixtijnse kapel

9. Op welke leeftijd werd Michelangelo beroemd?

Michelangelo is een van de weinige kunstenaars die tijdens zijn leven al een beroemdheid was. Een leuk weetje is dat hij twee van zijn bekendste werken, David en de Pietà al voor zijn dertigste gerealiseerd had. Hij wist zijn talent dus al op vroege leeftijd uitstekend in te zetten.

10. Viel Michelangelo op mannen of vrouwen?

Michelangelo was homo- of biseksueel en had vermoedelijk meerdere relaties met mannen. Dit is onder meer af te leiden uit zijn gedichten, waarin hij de schoonheid van het mannelijk lichaam bezingt, en uit zijn correspondentie met andere mannen.

Meer weetjes over bekende kunstenaars of kunstwerken lezen? Neem ook eens een kijkje op art-insite.com.

Deel dit bericht
Read later
Rosalyn

Rosalyn is schrijfster en vertaalster. Reizen is haar grootste passie. En wat is er nu leuker dan je passie met je werk te combineren? Zowel thuis als onderweg schrijft ze graag over actuele onderwerpen!

2k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.