conditie opbouwen
Saved Read later
Deel dit bericht

Snel conditie opbouwen: met deze 6 tips lukt het echt

Als je na het uitlaten van de hond hijgend op de bank neerploft, of je tong na vijf minuten trainen op je schoenen hangt, dan mag je er vanuit gaan dat je conditie zwaar ondermaats is. Het is dan belangrijk dat je begint met conditie opbouwen. Dit is niet alleen belangrijk voor je gezondheid, maar ook voor je bezigheden in het dagelijkse leven. Een bijkomend voordeel is het verlies van overtollige kilo’s wanneer je hiermee aan de slag gaat. Maar hoe bouw je het snelste conditie op? Met deze 6 tips gaat het zeker lukken.

Zorg voor de juiste voedingsstoffen

Een gezond leven begint bij het juiste voedingspatroon. De staat van de conditie zegt veel over de conditie van je lichaam. Begin dus met het aanpakken van je eetpatroon. Zorg voor voldoende vitaminen, laat die hamburger wat vaker liggen en drink water in plaats van bier of frisdrank. Je lichaam zal hier positief op reageren. Je zult zien dat het op dagelijkse basis binnenkrijgen van de juiste voedingsstoffen de perfecte brandstof is voor sporten en dus voor het opbouwen van conditie.

Conditie opbouwen doe je met regelmaat

Je ziet vaak dat mensen meteen hardcore gaan trainen als ze beginnen met conditie opbouwen. Deze mensen haken vaak als eerste af. Bouw je conditie langzaam, maar wel met regelmaat op. Stel een schema op waarin staat op welke dagen je traint en wat je doel is. Begin bijvoorbeeld met 10 minuten (hard)lopen. Gaat dat na een tijdje makkelijker? Dan stel je dit doel bij door dit te verhogen naar 15 minuten.

conditie opbouwen tips

Bouw het rustig op

We gaven hierboven al een voorzetje, maar we benadrukken nogmaals dat je niet te hard van stapel moet lopen. Je kunt zeer gemotiveerd zijn, en dat is heel goed, maar als je te veel van jezelf vergt, dan zul je op den duur af gaan haken. Bouw het rustig op, want je lichaam is niet gewend aan een te zware training. De kans op blessures is groot. Als je daardoor niet meer kan trainen dan is de motivatie zo weer verdwenen. Je zal zien dat je conditie heel snel verbetert als je het in kleine stapjes doet.

Zorg voor genoeg rust

Als je jouw ongetrainde lichaam plotseling tot het uiterste drijft, dan wordt snel conditie opbouwen moeilijk. Je lichaam probeert continu te herstellen als jij geen rust tussen je trainingen pakt, waardoor je niet het maximale uit je oefeningen kunt pakken. Conditie opbouwen is ook rust nemen, zodat je je lichaam de tijd geeft om bij te komen. Verspreid je trainingen over de week, met een aantal rustdagen. Op deze manier bouw je het snelste conditie op. Je zal je verbazen over de progressie die je al na een paar weken hebt gemaakt.

6 tips conditie opbouwen

Doe regelmatig een HIIT-training

Als je een tijdje bezig bent met conditie opbouwen dan kun je een HIIT-training (Hoge Intensiteit Interval Training) overwegen. Deze training is zeer effectief voor het opbouwen van conditie, maar je bouwt er aan spiermassa mee op. Daarnaast verlies je door het consistente tempo sneller lichaamsvet, dat is een mooie bijkomstigheid toch? Het boek ‘Nieuwe High Intensity Training’ van Ellington Darden is een absolute aanrader voor de beste tips.

Maak gebruik van apps

Er zijn talloze health-apps die je vaak gratis kunt downloaden. In deze apps kun je bijhouden hoe lang je hebt getraind, hoeveel kilometer je hebt gerend of hoeveel calorieën je binnen hebt gekregen. Een nog betere optie is het gebruik van een smartwatch zoals de populaire Maoo smartwatch voor €69. Deze heeft heel veel features voor work-outs, zoals trainingen. Deze wearable houdt ook je lichaamsfuncties bij. Give it a try! Succes met conditie opbouwen.

Maoo Maximize Smartwatch -dames en heren model beschikbaar

★★★★★
69,00
Bijgewerkt op 1 juli 2024 20:23

Deel dit bericht
Read later
Mike

Ik ben Mike, een gepassioneerd schrijver met een brede interesse. Ik heb een aantal boeken geschreven, maar tegenwoordig hou ik me vooral bezig met het schrijven van korte verhalen, blogs en artikelen.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

311

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.