Symptomen van het RS-virus
Saved Read later
Deel dit bericht

Het RS-virus duikt steeds vaker op: Wat zijn de symptomen?

Niets is pijnlijker om te zien dan wanneer je kleintje ziek is. Als ouder voel je je vaak machteloos en sta je aan de zijlijn toe te kijken. Afgelopen maand luidde België en Duitsland de noodklok door de toenemende ziekenhuisopnames door het RS-virus. Inmiddels komen ook in Nederland meldingen binnen hierover – al is de situatie nog goed houdbaar. Volgens het RIVM begint het langzaamaan op een epidemie te lijken. Maar, wat is het RS-virus? En hoe herken je de symptomen bij je kleine bikkel?

Wat is het RS-virus precies?

Het RS-virus is tijdens de wintermaanden een veel geziene gast en vooral voor de allerkleinste besmettelijk. Als het gaat om het virus doorgeven, dan zijn plaatsen zoals een kinderdagverblijf of een buitenschoolse opvang een aanzienlijk grote brandhaard. Maar, wat is het RS-virus nu precies?

Het RS-virus (Respiratoir Syncytieel) is eigenlijk een verkoudheid, waar volwassenen ook regelmatig mee dealen. Zeker nu de winter is aangebroken. Je herkent het misschien wel: snotteren, hoesten en verhoging. Onder gezonde omstandigheden hoeft dit niet gevaarlijk te zijn en fiets je er met paracetamol vrij snel doorheen. Voor baby’s en kinderen onder de 3 jaar ligt het niet altijd zo simpel. Kinderen zonder gezondheidsproblemen genezen snel van het RS-virus en hebben hier – afgezien van wat ongemakken – gelukkig geen last van.

Bekijk ook:
De 10 beste tips tegen hooikoorts

Wanneer een kindje onderliggende klachten heeft, dan kan het virus zorgen voor hevige benauwdheid en zelfs voor een longontsteking. Bij extreme klachten kan een ziekenhuisopname nodig zijn en het is moeilijk te voorspellen hoelang deze duurt.

Wat zijn de symptomen van het RS-virus?

Het virus gaat gepaard met een aantal klachten en symptomen. Deze kun je herkennen bij je kindje:

  • Verhoging
  • Koorts
  • Hoesten
  • Snotteren
  • Minder behoefte aan drinken
  • Piepen tijdens het ademen

Op welke leeftijd komt het voor?

Vooral jonge kinderen zijn vatbaar voor het RS-virus. Tussen de 6 en 24 maanden is de kans op besmetting het hoogst. Dit geldt ook voor senioren en er zijn regelmatig verzorgingstehuizen waar uitbraken zijn gemeld.

Ook volwassenen kunnen het virus krijgen en onder gezonde omstandigheden blijft het slechts bij een verkoudheid. Om je kleintje zoveel mogelijk te beschermen kan het helpend zijn om je handen regelmatig te wassen en om speelgoed te desinfecteren.

1.7k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.