Orthodontist of tandarts: wie doet jouw beugelbehandeling? 13
Saved Read later
Deel dit bericht

Orthodontist of tandarts: wie doet jouw beugelbehandeling?

Een tandarts noem je in het Engels een ‘dentist’ Tot zover weinig nieuws. Maar een orthodentist is (nog) geen orthodontist. Het is maar één letter verschil, maar iemand die zich ‘orthodentist’ noemt, is waarschijnlijk een pseudo-orthodontist. Tenzij hij zich vertikt heeft. Oké. Dat vraagt om opheldering. Wij beten ons vast in het onderwerp.

“Alleen tandartsen die volgens het BIG-register het specialisme orthodontie hebben, mogen zich ook orthodontist noemen. Een orthodontist heeft een uitgebreidere opleiding gehad dan een tandarts. Bovendien moet hij voor zijn BIG-registratie aan aanvullende kwaliteitseisen voldoen. Elke orthodontist is dus tandarts, maar niet elke tandarts is orthodontist”, zegt Jos Billet van Orthodontiepraktijk Billet.

Billet specialiseerde zich, na afgestudeerd te zijn als tandarts, aan de Universiteit van North Carolina in orthodontie. Hij heeft sinds 1990 zijn eigen orthodontiepraktijk. Begonnen in Schiedam, heeft Billet inmiddels vier vestigingen in de regio Rotterdam (Schiedam, Maassluis, ‘s-Gravenzande en Vlaardingen).

Orthodontist of tandarts: maakt dat wat uit dan?

Is het belangrijk om te weten of een orthodontist je beugelbehandeling uitvoert of een tandarts die zich heeft toegelegd op orthodontie? “Dat verschilt per patiënt. Het zegt in principe weinig over de kwaliteit van de behandeling. Maar je hebt in ieder geval recht om te weten of je wordt behandeld door een orthodontist of door een tandarts voor orthodontie”, vertelt Billet, in wiens praktijk ook twee tandartsen werken die zich hebben toegelegd op orthodontie.

Bekijk ook:
Zo haal je met gemak 10.000 stappen per dag, ook met een kantoorbaan

Term ‘orthodentist’ kan niet door de beugel

“Een tandarts zonder specialisatie in orthodontie die zich ‘orthodontist’ noemt, doet aan titelmisbruik. Hij mag ook geen benaming gebruiken die daarop lijkt, zoals orthodentist. Dat laatste is misschien geen misbruik, maar zorgt wel voor onnodige verwarring. In voorkomende gevallen is er zelfs sprake van misleiding. Een tandarts die zich ‘orthodentist’ noemt, doet zich in feite voor als orthodontist”, weet Billet, die met zijn praktijk is aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Orthodontisten (NVvO).

Checklist

Ben je op zoek naar een behandelaar die niet vaag doet over titels en benamingen? Let dan op het volgende.

  • Vermeldt de website welke orthodontisten en tandartsen in de praktijk werken?
  • Is vermeld wie werkt als orthodontist en wie als tandarts orthodontische behandelingen doet?
  • Wordt van elke behandelaar het BIG-nummer vermeld, zodat je kunt nagaan of deze orthodontie als specialisme heeft?
  • Worden er verwarrende benamingen gebruikt, zoals orthodentist, waardoor je kunt vermoeden dat een tandarts zich voordoet als orthodontist?
Bekijk ook:
7 opmerkelijke verschillen tussen ochtend- en avondmensen

BIG-register geeft uitsluitsel

Als je absoluut zeker wilt weten dat je met een orthodontist te maken hebt, raadpleeg dan het BIG-register. Zoek daarbij het liefst op BIG-nummer. Je kunt ook op naam zoeken, maar doe dit wel zorgvuldig. Als je een naam fout spelt, vind je een behandelaar waarschijnlijk niet zomaar terug in het register. En dat terwijl deze wel ‘gewoon’ orthodontist of tandarts is.

Bereid je dus goed voor en check met wie je wel of niet in zee gaat. En herken de juiste titulatuur.

Deel dit bericht
Read later

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.9k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.