Wat is het Norovirus en hoe voorkom je het?
Saved Read later
Deel dit bericht

Dit is het Norovirus en zo kun je een besmetting enigszins voorkomen!

Ieder jaar worden meer dan 500.000 Nederlanders gevloerd door buikgriep en dit is meestal de oorzaak van het Norovirus. Afgelopen kerstweekend sloot een woon-zorgcomplex in Arnhem haar deuren, omdat verschillende bewoners behoorlijk ziek zijn geworden door het virus. Na twee jaar corona, kon het kerstdiner voor het derde jaar op rij niet doorgaan en dat zorgde natuurlijk voor veel teleurstelling. Zowel bij de bewoners als bij de verzorging.

Om een grote uitbraak te voorkomen gingen niet alleen de deuren op slot, maar werden de bewoners eveneens gevraagd om in quarantaine te gaan. Als je niet weet wat het Norovirus is of je wil weten hoe je het voorkomt, dan zit je bij dit artikel goed.

Wat is het Norovirus eigenlijk?

Jaarlijks krijgen duizenden mensen buikgriep en dit komt vooral tijdens de wintermaanden voor. Tijdens deze periode is de weerstand namelijk het laagst en kunnen virussen gemakkelijker overgedragen worden. Het Norovirus is een ander woord voor buikgriep en het veroorzaakt een vervelende infectie aan je maag- en darmkanaal.

Bekijk ook:
10 leuke weetjes over ons brein

Deze infectie zorgt er vervolgens voor dat je buikpijn krijgt, gaat braken of diarree krijgt. Dit zijn de meest voorkomende symptomen. In principe is het Norovirus ongevaarlijk en voel je je binnen 2 tot 3 dagen beter.

Is het Norovirus gevaarlijk?

Buikgriep is onwijs vervelend en je kunt je behoorlijk ziek worden. Thuisblijven en rust nemen is dan de beste optie. Het Norovirus is voor de meeste mensen niet gevaarlijk, maar voor ouderen kan het wel de nodige risico’s met zich meebrengen.

Dit komt door het vele vochtverlies, want dit verhoogd de kans op uitdroging. Ook kan de genezing langer duren. Het is daarom belangrijk om voldoende te blijven drinken tijdens deze dagen.

Hoe kan ik het voorkomen?

Het is helaas niet mogelijk om buikgriep helemaal te voorkomen. Je kunt namelijk een keer pech hebben en het virus ergens oplopen. Wel kun je een aantal simpele handelingen toepassen om het risico enigszins kleiner te maken en dat kan absoluut geen kwaad:

  • Was altijd goed je handen: Een cursus handen wassen hebben uitgebreid tijdens de coronacrisis gekregen. Het is vooral belangrijk om je handen na ieder wc-bezoek te wassen – zeker als je gaat eten. Dit is een effectieve manier om achtergebleven bacteriën te verwijderen.
  • Gebruik een ander toilet: Heeft je partner, huisgenoot of kind buikgriep? Gebruik de komende dagen dan een ander toilet. Zo verklein je de kans op een besmetting via de wc-bril of deurklink.
  • Geef even geen handen: Het Norovirus is zeer besmettelijk en kun je zelfs verspreiden door een besmet persoon de hand te schudden. Geef daarom even geen handen of was je handen grondig na een handdruk.
1.8k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.