Menstruatieklachten verminderen tips
Saved Read later
Deel dit bericht

Heb je last van menstruatieklachten? Deze tips zijn speciaal voor jou

Menstruatie blijft een beladen onderwerp om over te praten. Er heerst een groot taboe op en er zijn niet veel vrouwen die uit de school klappen over de bijhorende klachten. Schaatsster Jutta Leerdam heeft hier inmiddels verandering in gebracht en sprak tijdens een interview openlijk over hoe haar sportprestaties worden beïnvloed door menstruatieklachten. Heb je zelf last van menstruatieklachten? Misschien zorgen deze tips voor meer comfort en ontspanning.

Tip 1: Comfortabele kleding

Menstruatieklachten zijn niet bij iedereen hetzelfde. Waar de een veel hoofdpijn ervaart, heeft de ander juist last van rugpijn of misselijkheid. Ook buikpijn is een bekende klacht. Dit komt door samentrekkingen van de baarmoeder en dat levert krampen op. Als je je buikpijn wil verminderen, dan is comfortabele kleding dragen geen overbodige luxe. Vooral broeken zijn een punt van aandacht.

De strakke band van bijvoorbeeld een spijkerbroek kan veel druk geven op je buik en dat is tijdens deze dagen allesbehalve prettig. Een joggingbroek heeft de voorkeur, maar door werk of andere verplichtingen is dat niet altijd mogelijk. Gelukkig kun je nette pantalons en leggings aanschaffen die er prima mee door kunnen.

Bekijk ook:
Zo haal je met gemak 10.000 stappen per dag, ook met een kantoorbaan

Tip 2: Menstruatieklachten verminderen door ontspanning

Als we pijn hebben, dan krijgen we de neiging om onze spieren aan te spannen. Je schiet in de verdediging. De ervaring leert echter dat de pijn toeneemt. Heb je last van je buik, rug of van andere spieren? Probeer deze te ontspannen. De warmte opzoeken kan helpend zijn voor extra ontspanning.

Je kunt een warme kruik maken, een warmtepleister opplakken of een warme douche nemen. Ook kun je ontspanningsoefeningen doen om je spieren te ontspannen. Misschien kun je met yoga prima uit de voeten. Dit kun je ook gewoon vanuit huis en zelfs vanaf de bank uitvoeren. Bovendien zorgt beweging ervoor dat je je gedachten kunt verzetten.

Tip 3: Accepteer je menstruatieklachten

Tijdens je ongesteldheid kun je je behoorlijk belabberd en ellendig voelen. Dat is geen schande. Als je het comfortabel maakt voor jezelf, dan kun je alle pijnklachten en ongemakken beter opvangen. Probeer je klachten daarom te accepteren en goed voor jezelf te zorgen.

Bekijk ook:
De betekenis van dromen: wat betekent jouw droom?

Tip 4: Verwen je buik

Tijdens je menstruatie is een flink proces aan de gang in je buik. Door de juiste voedingsstoffen tot je te nemen, voorkom je een toename aan klachten. Vetrijk voedsel en cafeïne kunnen een opgeblazen gevoel bezorgen en dat wil je juist voorkomen. Kies daarom voor vezels, eiwitten en vitamines. Deze geven je lichaam extra energie en voorkomen verstoppingen in je darmen.

1.5k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.