Kies jij voor frituren of de airfryer? 12
Saved Read later
Deel dit bericht

Kies jij voor frituren of de airfryer?

Traditioneel frituren we onze patat en snacks in een friteuse waar een warmte element de olie op de gewenste temperatuur brengt. Frituurolie maakt de snacks lekker knapperig en geeft ze een karakteristieke smaak. Helaas bevatten deze snacks wel extra calorieën, en daar letten we tegenwoordig steeds meer op.

De airfryer is juist populair omdat de snacks niet in aanraking komen met olie, maar worden verhit door hete lucht. Hierdoor bevatten de snacks minder calorieën en zijn gezonder om te eten. In de supermarkt zijn snacks en patat verkrijgbaar die speciaal zijn ontwikkeld voor de airfryer. Ondanks het ontbreken van olie krijgen ze toch een knapperige korst. Bovendien kan je met een airfryer veel meer dan alleen frituren. Als een soort compacte heteluchtoven zijn ze geschikt om vlees en vis te bereiden, taarten te ballen of groentes te garen. Online zijn er veel voorbeelden te vinden met geweldige recepten om in de airfryer te bereiden.

Bekijk ook:
Groene thee: 5 goede redenen om er je dag mee te beginnen

De airfryer is door het ontbreken van zeer hete olie veiliger in gebruik. De inhoud is vaak wel kleiner en ze kunnen door wat lawaai maken. Een friteuse is goedkoper in aanschaf, maar heeft wel geregeld schone vet of olie nodig. Per verversingsbeurt gaat het snel om €5. Hoewel een airfryer geur kan afgeven, zeker als het apparaat niet helemaal schoon is, zal de geur van een frituur sterker aanwezig zijn. Veel mensen frituren bij voorkeur buiten of in de schuur, terwijl een airfryer vaak in de keuken blijft staan. Het is wel een vrij groot apparaat die veel ruimte zal innemen. Hou er ook rekening mee dat de prijzen voor losse accessoires er niet om liegen.

Schoonmaken en reinigen

Veel gebruikt frituurvet is herkenbaar aan de bruine kleur en walmende geur. Tijd om het vet te vervangen en dat is niet de meest fijne klus. Dure exemplaren hebben soms een tappunt waardoor het vet eenvoudig wegloopt, maar in de meeste gevallen moet het vet handmatig in een opvangbak worden opgevangen. De kans op knoeien is groot en de frituur blijkt na iedere schoonmaakbeurt steeds lastig schoon te krijgen. De aanschaf van een nieuwe friteuse lijkt soms de snelste oplossing om schoon te frituren. Een airfryer moet je na gebruik handmatig reinigen. De antiaanbaklaag blijft schoon en vaak zijn de onderdelen ook in een vaatwasser te reinigen. Achtergebleven stukjes voedsel worden zwart en geven een onaangename lucht af.

Bekijk ook:
De 10 beste tips tegen hooikoorts

Energieverbruik

Een friteuse verbruikt tussen de 2000 en 3200 watt. Hoe groter de frituur, hoe hoger het verbruik. Naast de bereidingstijd moet de friteuse ook worden voorverwarmd. Een grote airfryer gebruikt ongeveer 2200 watt. Het opwarmen gaat veel sneller als bij een frituur, maar de bereiding zal wat langer duren. Als je beide apparaten naast elkaar zet dan blijkt de airfryer zuiniger in verbruik.

Deel dit bericht
Read later

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.4k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.